Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osječanka nema svinjsku gripu

'Hospitalizirani studenti su dobro i svi će biti pušteni kućama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nema razloga za paniku, Hrvatska ima dovoljno lijekova za gripu i spada u bolje opremljene zemlje u Europi', poručio je ministar zdravstva Darko MIlinović na izvanrednoj konferenciji za novinare. 'Osim 22-godišnje studentice kod koje je postojala sumnja na svinjsku gripu, u osječkoj je bolnici jučer poslije podne zbog povišene temperature hospitalizirano još petero studenata, no kako se osjećaju dobro i nemaju težih simptoma, svih šestero će danas biti otpušteno kućama, dodao je Milinović.

Studenti, čiji se epidemiološki nalazi još čekaju, primili su preventivno antivirusne lijekove, kao i osobe iz njihova okruženja. Milinović je poručio građanima kako nema potrebe da se liječnicima javljaju svi s temperaturom iznad 38 stupnjeva, već da ta preporuka vrijedi samo za osobe koje su boravile na područjima sa svinjskom gripom u Meksiku i SAD. Također je nepotrebno da sami kupuju antivirusne lijekove ili ih preventivno piju.

Pročitajte i ovo Ubijena studentica iz Osijeka Detalji slučaja Šef policije tvrdi da je njihov kolega studenticu Mihaelu ubio slučajno: "Hvalio se, vadio pištolj, repetirao..." Davor Božinović, ministar građani sumnjaju u nepristranost Božinović o ubojstvu u Osijeku i radu osječke policije: "Da su policijski dužnosnici kojim slučajem bili sami tamo..."

Mjere koje je Hrvatska dosad poduzela na razini su petog stupnja pripremljenost koji je jučer uvela Svjetska zdravstvena organizacija pa se, uz pojačani redoviti nadzor, neće mijenjati dosadašnji režim u zračnim lukama, rekao je Milinović. Također nema mjera opreza za kontakt sa svinjama i konzumaciju njihovih proizvoda. Trenutačno je u zalihama 600 tisuća doza antivirusnih lijekova, a u tijeku je nabavka još 200 tisuća, te kupnja dodatnih 7500 doza sirupa za djecu, uz istu količinu koja već postoji. Jučer su lijekovi distribuirani po županijama.

Hrvatska spada među bolje opremljene zemlje

Hrvatska po količini lijekova spada u red bolje opskrbljenih zemalja, a predbilježena je i na kupnju dva milijuna cjepiva protiv svinjske gripe, kada ono bude proizvedeno. Zahvaljujući Imunološkom zavodu koji može sudjelovati u dovršetku cjepiva za upotrebu, ono bi građanima moglo biti dostupno prije nego u nekim drugim zemljama, rekao je Milinović.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan kaže da se može očekivati još sumnjivih slučajeva jer ih epidemiolozi intenzivno traže, ali da to nije ništa neuobičajeno. 'Posebice smo usmjereni na ljude koji dolaze iz Meksika i SAD gdje se razvila epidemija svinjske gripe. Dali smo upute što trebaju činiti ako u roku od 7 dana razviju simptome, kao i upute epidemiolozima na terenu i liječnicima obiteljske medicine', kaže prof. Gjenero Margan. Još je jednom ponovila da građani nemaju razloga samoinicijativno kupovati antivirusne lijekove.

>> U izolaciji još petero kolega mlade Osječanke

Završilo je zasjedanje Kriznog stoževa Osječko-baranjske županije, sastavljenog od liječnika, epidemiologa i predstavnika lokalne vlasti. 'Sve ljekarne, domovi zdravlja, epidemiološke službe i bolnice su spremne na sve', poručio je osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, pozvao građane da ne paničare i naglasio kako nema potrebe za samoinicijativnim kupovanjem cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je peti stupanj pripravnosti za pojavu pandemije svinjske gripe jer su ocijenili da je pandemija neizbježna, no prof. Margan smatra kako u Hrvatskoj zasad nisu potrebne nikakve promjene u postupanju zdravstvene službe.

Ako se virus pojavi u Hrvatskoj te započne prijenos s čovjeka na čovjeka, tada počinje primjena Nacionalnog plana koji predviđa da se svi lakši slučajevi liječe kod kuće simptomatski, bez terapije lijekovima, dok bi se teži slučajevi liječili u bolnicima uz terapiju antivirusnim lijekovima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene