Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova snimka iz Japana

VIDEO: Snimka udara tsunamija u nuklearku Fukushima 1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljena je snimka katastrofalnog tsunamija kako udara u kompleks nuklearke Fukushima Daiichi.

Kratka snimka prikazuje zid vode kako udara u kompleks, nakon kojeg je nuklearna kriza u Japanu i počela. Podsjetimo, taj je tsunami 11. ožujka pokrenuo razoran potres jačine 9.0 stupnjeva po Richteru, a tsunami koji je stigao do nuklearke Fukushima Daiichi, bio je visok oko 15 metara i bez problema je prešao zaštitni zid od pet metara, kojim je opasana nuklearka, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

Snimku je snimio jedan od radnika nuklearke s povišenog tla, nekih 900 metara južno od kompleksa nuklearke. U trenutku udara tsunamija u nuklearku, u podrumu reaktora 4 nalazila su se dvojica radnika, koji su poginuli, a njihova tijela pronađena su tek prošlog tjedna.

Od udara tsunamija kriza u nuklearki ne prestaje, prva četiri od šest reaktora oštećeni su, radijacija otad curi van, a hrabri japanski radnici i volonteri bore se da se spasi što se spasiti da i da se spriječi još veća katastrofa. Sva četiri reaktora oštećena su i upumpano je tone i tone vode kako bi ih se ohladilo, no ništa nije dalo previše obećavajućih rezultata.

>> Sam i izgladnio: Nikoga nije susreo od razornog potresa

Jučer je sjeveroistok Japana pogodio novi jak potres jačine 7,1 stupanj i natjerao radnike nuklearke da prekinu s akcijom saniranja štete na oko osam sati. Ipak, nuklearka u tom potresu nije dodatno oštećena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene