Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nosivost deset tisuća tona

VIDEO Pogledajte impresivnu snagu dizalice koja podiže golemi brod kao od šale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizalica Hyundai-10000 može podignuti čitavi brod. Iz tvrtke najavljuju da će napraviti još snažniju! Snimka podizanja broda postala je viralna.

Dizalica Hyundai-10000 ime je dobila upravo po svojoj nosivosti -  deset tisuća tona. Internetom kruži viralna snimka na kojoj se vidi sva njezina snaga. Naime, uspjela je podignuti cijeli brod.

To je novogradnja koja će uskoro biti isporučena iz južnokorejskog brodogradilišta, a impresivna dizalica Hyundai-10000 je iz popularnog Hyundai Heavy Industries, prenosi Pomorac.hr.

Dizalicu čine grane duge 180 metara, iza kojih se nalaze stražnji nosači visoki 70 metara, a opskrbljuje ju sustav od 16 vitala sa sajlama od kojih je svaka dugačka 5,7 kilometara.

Radi na pogon od četiri generatora ukupne snage 8800 kilovata, a izvan namjenskih operacija koristi još dva generatora, svaki po 600 kilovata. Na dizalici je i generator od 100 kW koji se pali u slučaju nužde. Kranovi su izvedeni da bez problema održavaju horizontalni položaj tereta i u najtežim uvjetima.

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov, Marija Miholjek i Saša Kopljar Tajne morske grdosije Tamo gdje je pristup zabranjen: Kamera Nove TV bila je na divovskom nosaču aviona. Izgleda atraktivno, ali tu je zbog ozbiljnih operacija

Pročitajte i ovo Gradilište u Stonu PRISTUPNE CESTE PELJEŠKOG MOSTA Provjerili smo kako teku radovi na gradilištu mosta Ston: "Nasreću, problem smo riješili"

Projekt dizalice započeo je 2013. godine. Cijena dizalice je 22 milijuna američkih dolara, a čelni ljudi HHI-a tvrde kako je dizalica i više nego isplativa jer je jako skratila vrijeme transporta teških tereta, a i brža je pet puta u odnosu na svog prethodnika.

Iz Hyundai Heavy Industries poručuju da će vjerojatno raditi duplo jaču dizalicu od ove koja je danas najjača na svijetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene