Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurocopter X3

VIDEO Ovo je NAJBRŽI helikopter na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog tjedna Europa je dobila najbrži helikopter na svijetu - Eurocopter X3. Njegova maksimalna brzina u vodoravnom letu iznosi čak 472 km/h!

Eurocopter X3, istoimenog europskog proizvođača helikoptera, prošlog je tjedna prilikom testnog leta, postavio novi brzinski rekord za helikoptere, nakon što je postigao maksimalnu brzinu od 472 km/h u vodoravnom letu. Iako je Europcopter X3 rekord srušio 7. lipnja, vijest o tome puštena je tek jučer, prenosi Wired.

Pročitajte i ovo Helikopter Službe na terenu Nestao je američki helikopter s marincima Sebastian Pinera Ozlijeđene tri osobe Bivši predsjednik Čilea poginuo u padu helikoptera

>> VIDEO 3 u 1: Automobil, helikopter i avion

Vlasnik bivšeg rekorda je američki proizvođač helikoptera Sikorsky, sa svojim X2 modelom, koji je 2010. godine letio tada rekordnom brzinom od 463 km/h.

Eurocopter X3 zapravo je hibridna letjelica, koja ima glavni rotor, ali i krila na čijim krajevima ima 2 propelerska motora. Najveći izazov, s kojim su se oba proizvođača helikoptera, i Sikorsky i Eurocopter, morali suočiti, zapravo su sami rotori helikoptera. Oni su ih morali aerodinamički prilagoditi da pružaju što manje otpora te riješiti problem zavlačenja elisa rotora, koje se događa kad elisa ide unazad tijekom rotacije i koje izaziva smanjenje brzine.

Pogledajte video testnog leta Eurocoptera X3 u kojem je srušen brzinski rekord.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene