Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pitanju su životi

VIDEO Ovako se Francuzi bore protiv regrutiranja u ISIS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 400 francuskih građana bori se na istrani Islamske države, a njih još tisuću na neki je način povezano s džihadistima. Francuska Vlada odlučila je tome (pokušati) stati na kraj.

Vjeruje se da se u Siriji i Iraku bori više od 400 francuskih građana, dok se sumnja da je njih još 1000 na neki način povezano sa zloglasnim skupinama. Ne čudi zato da se francuske vlasti pokušavaju na sve načine suprotstaviti online regrutiranju od strane džihadista, piše CNN.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

Video kampanja pokrenuta ovaj mjesec najnoviji je potez u žestokoj bitki s džihaističkim skupinama. Na kocki su - ni manje ni više - životi mladih ljudi.

Kampanja francuske vlade, objavljena na YouTube-u, sastoji se od videa napravljenog u stilu Islamske države.

Na početku se prikazuju Facebook profili osoba koje podržavaju Islamsku državu, praćeni dramatičnom glazbom. Iako se u tim trenucima čini da je riječ o još jednom od džihadističkih uradaka koji su preplavili internet, vrlo brzo dolazimo do stvarnosti - fotografija uplakane djece, tijela koja leže na podu i strašnih upozorenja poput onoga 'Umrijet ćeš sam daleko od kuće'.

Otkriven identitet okrutnog krvnika Jihadi Johna

'Video je vrlo jednostavan i odmah prelazi na stvar. Važno je suprotstaviti se propagandi. Gore je ne činiti ništa', poručuju francuski dužnosnici.

Islamska država uzvratila

Samo dva dana nakon početka francuske kampanje IS je uzvratio svojim video zapisima u kojima se borci Islamske države, koji govore francuski, rugaju kampanji Vlade. Također, pristaše IS-a iskoristili su Twitter za objavu grafika u kojima su koristili istu tipografiju i vrstu slogana kao i francuska Vlada u svojoj kampanji. Naravno, poruke se razlikuju.

Primjerice, na poruku francuskih vlasti 'ako odete u Siriju, masakrirat ćete civile', pristaše IS-a odgovorili su porukom 'ako odete u Siriju bit ćete sretni jer ćete ubijati neprijatelje, umjesto da vodite despresivan život u Francuskoj'.

VIDEO Crni dan za arheologiju: Snimka bezočnog kulturocida džihadista ISIS-a

U rujnu prošle godine francuska vlada osnovala je organizaciju koja se također bori protiv online regrutiranja mladih Francuza. Dikretorica organizacije Donia Bouzar objasila je da se prvi kontakti većinom ostvaruju na internetu.

Prema podacima organizacije, u mnogim slučajevima tinjedžeri koji se pridruže džihadističkoj skupini dolaze iz obitelji koje se smatraju nereligizonima ili ateistima.

Za i protiv kampanje

Dio muslimana koji dolaze iz francuskih govornih područja smatra da je nova vladina kampanja kulturno uvredljiva. Pariški student Redwane Tehla (22) tvrdi da problem ne predstavlja internet, nego islamofobija u Francuskoj.

'Francuska se ne bori protiv stvarnih društvenih problema zbog kojih se ljudi priključuju ISU-' kaže.

ISIS se na YouTubeu hvali svojim krvnikom!

Francuska vlada pak tvrdi da je kampanja legitimna i da će spriječiti mlade ljude da se okrenu terorističkim aktivnostima. S vladinom strategijom slažu se i neki stručnjaci za terorizam, te podržavaju šokantnu tehniku. Naravno, smatraju da je prerano govoriti o tome hoće li kampanja imati učinak kojem se svi nadaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene