Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprocjenjiva vrijednost

VIDEO Crni dan za arheologiju: Snimka bezočnog kulturocida džihadista ISIS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamisti su uništili tisuće godine stare skulpture neprocjenjive vrijednosti. Barbarski postupak u videosnimci obrazložili su kao uništavanje idola nevjernika.

Kad im ponestane ljudi nad kojima bi činili zvjerstva, džihadisti Islamske države, okreću se i prema uništavanju kulturne baštine i civilizacijskog nasljeđa. Svaki izloženi primjerak u jednom iračkom muzeju u pokrajini Niniva, pretvorili su maljevima i pneumatskim čekićima gotovo u prah.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

Irački grad Mosul poprište je još jednog barbarskog čina džihadista ISIS-a, koji su upali u arheološki muzej i sve eksponate u njemu doslovce smrvili u prah. Riječ je o kipovima i skulpturama koje datiraju unazad više tisuća godina, prenosi Daily Mail.

Ovaj kulturocid zabilježili su i video kamerom te se snimka pojavila i na YouTubeu. Snimku možete pogledati niže teksta. Neke od skulptura prepoznate su kao antikviteti koji datiraju iz 7. stoljeća prije Krista.

VIDEO Ovako se bore protiv regrutiranja u ISIS

ISIS opravdava taj kulturocid provođenjem svoje politike zatiranja idolopoklonstva. "Prorok nam je naredio da se riješima kipova i relikvija i njegovi su sljedbenici učinili isto kad su osvajali zemlje poslije njega", kaže neimenovani pripadnik ISIS-a.

ISIS je nešto ranije u Mosulu spalio i knjižnicu s više od 10.000 knjiga i najmanje 700 starih rukopisa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene