Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje djece

Novi dokumenti otkrivaju: Papa zbog pedofilije otpustio 400 svećenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedict XVI u dvije je godine iz Crkve izbacio 400 svećenika zbog zlostavljanja djece, pokazuje vatikanski dokument do kojeg je došao AP.

Dokument koji pokazuje da je Papa tijekom 2011. i 2012., s dužnosti uklonio 400 svećenika, pripremljen je iz podataka koje je Vatikan prikupljao kako bi pomogao Svetoj Stolici da se u četvrtak brani pred UN-ovim odborom u Genevi, piše AP.

Pročitajte i ovo Amit Soussana 55 dana torture "Držali su me okovanu u dječjoj sobi. Natjerao me da maknem ručnik i prislonio mi pištolj na čelo" Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda

Statistički podaci za 2008. i 2009. pokazuju da je u tom razdoblju, raspopljen 171 svećenik, a nagli rast broja otpuštenih vidi se u podacima za 2011. i 2012. godinu, kada je s dužnosti uklonjeno oko 400 svećenika.

'Dokument pokazuje da je u samo dvije godine, 2011. i 2012., na procjenu u Vatikan stiglo 800 slučajeva zlostavljanja. Papa je iz Crkve izbacio 400 svećenika, a Vatikan je poslao 400 slučajeva na Crkveni sud ili da se riješe administrativno', rekla je glavna dopisnica AP-a iz Vatikana Nicole Winfield.

Vatikan na udaru: 'Zašto se ne objave svi podaci o svećenicima zlostavljačima?'

Podsjetimo, vatikanski dužnosnici u četvrtak su pred UN-ovim odborom za prava djece u Ženevi odgovarali na pitanja o slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece. Papa Franjo prošlog je mjeseca najavio osnivanje Vatikanske komisije za borbu protiv kleričke pedofilije. Njegov prethodnik papa Benedikt XVI ostavio mu je sve potrebne dokumente. Uključujući i povijesni dokument kojim crkvu obvezuje na nultu toleranciju prema pedofiliji te obvezu trenutačne suradnje sa svjetovnim tijelima kaznenog progona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene