Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska doprema hranu

VIDEO: Poplave uzele i treću žrtvu, životinje se sklanjaju na otočiće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska vojska i spasilačke službe angažirane su na pružanju pomoći dijelovima zemlje pogođenima poplavama, u kojima su od subote poginule tri osobe.

Poplave u Australiji traju već mjesec dana, a vrijeme je takvo da se nekim regijama tek predviđa najgore. Vlasti procjenjuju da je najmanje 200.000 ljudi zahvaćeno poplavama koje je izazvao nagli porast vodostaja koje su preplavile 22 mjesta i pokrile površinu veličine Francuske i Njemačke zajedno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi

>> Poplave u Australiji uzele prvu žrtvu

>> U Australiji poplava 'biblijskih razmjera'!

Vojska zrakoplovima prevozi hranu i lijekove prema Rockhamptonu, gradu na obali sa 75.000 stanovnika u državi Queensland, kojoj prijeti potpuna izolacija. 'Izgleda kao da je Rockhampton usred mora', rekla je premijerka Queenslanda Anna Bligh nakon nadlijetanja regije.

Životinje traže zaklone

'Ovo što se događa Rockhamptonu, mislim da se takvo što neće ponoviti sljedećih 50, 100 godina', rekla je Bligh. Zračna luka je zatvorena, a voda je blokirala ceste južno i zapadno od grada.

Životinje traže zaklone gdje god je to moguće, a neke su se sklonile i na malim izoliranim otocima.

Predsjednica australske vlade Julia Gillard rekla je da će hitni fondovi biti isplaćeni najzahvaćenijim sektorima. 'Naravno moguće je da će ceste uskoro biti neprohodne. I u takvom slučaju smo spremni. Hranu će vojska dopremati čamcima ili helikopterima', rekla je Gillard.

Katastrofa bi mogla trajati još mjesec dana. (Hina/E.F./K.A.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene