Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan milijarde eura

VIDEO Može li ovaj sustav spasiti Veneciju od nestanka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata je činjenica da Venecija, u prosjeku, tone za 1 cm godišnje. Kako bi se spasila njena kulturna baština i povijesna vrijednost, testiran je sustav za obranu grada od poplava.

U Veneciji je provedeno prvo testiranje sustava za obranu od poplava MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) vrijednog nekoliko milijardi eura. Radi se o sustavu koji funkcionira na principu 78 hidrauličkih 'vrata' koji teže između 215 i 320 tona, a koji će biti postavljeni na morskom dnu između tri otočića - Lida, Malamocca i Chioggia, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi

Kada neće postojati opasnost vrata će mirovati na morskom dnu i bit će ispunjena vodom, no čim plima podigne razinu mora za 1,1 metar u vrata će se ispuniti zrakom pod pritiskom što će ih podići te će ona tako štititi Veneciju od poplave ne dozvoljavajući moru da se prelije u lagunu ispred ovog talijanskog turističkog i povijesnog dragulja.

>> VIDEO: Potop u Veneciji, na Trgu Svetog Marka više od pola metra vode

'Venecija je poplavljena čim se razina mora podigne za 80 cm stoga, da bismo zaštitili grad, morali bismo zatvarati lagunu 45-50 puta na godinu što bi bilo previše za pomorski promet, ali i za okoliš. Zbog toga je donesena politička odluka da se laguna zatvara kad se razina mora digne za 1,1 metar što je otprilike 5-7 puta godišnje', rekao je direktor projekta MOSE, Hermes Redi.

Autori projekta kažu kako će MOSE štititi grad i u slučaju plimnog vala visine do 3 metra, ali i u slučaju podizanja razine mora u sljedećih nekoliko desetljeća. Sustav za obranu Venecije od poplave gradi se još od 1966. godine kada je plimni val pomeo veći dio grada, no odgađan je desetljećima zbog rasprava o njegovoj učinkovitosti, dizajnu, utjecaju na okoliš i, dakako, financijskom aspektu.

MOSE je sada pri kraju, preostalo je izgraditi još 20 % projekta, no njegovi kritičari kažu kako će imati poguban utjecaj na eko sustav lagune te da će biti preskup za održavanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene