Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad je preskup

VIDEO: Masovne selidbe iz New Yorka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
New York je suočen s egzodusom, pišu američki mediji. Deseci tisuća stanovnika napuštaju grad svaki mjesec, a brojka raste. Urbanistički stručnjaci strepe za posljedice.

Sve više stanovnika New Yorka napušta taj grad zbog povećanja cijena. Novi izvještaj koji je objavio američki Centar za urbanu budućnost, pokazuje kako je taj grad napustilo više od 150.000 stanovnika srednjeg sloja 2006. i da se brojka svake godine povećava. Suočeni s masovnim otkazima, visokim najamninama i cijenama školarine, mnogi stanovnici nadaju se da će započeti bolji život u nekom drugom gradu poput Houstona, Atlante ili Philadelphije.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP) Trump: "Napad u New Yorku pokazuje potrebu za reformom zakona o useljavanju"

Nereida Garcia tipični je primjer. Većinu svog života provela je u New Yorku, gdje je unajmljivala jednosoban stan. Žrtva je globalne financijske krize, nedavno je otpuštena s radnog mjesta izvršnog asistenta i više ne može plaćati troškove života u gradu kojeg voli. Sada se seli na Floridu, gdje će živjeti sa svojim roditeljima dok traži novi posao. 'Shrvana sam. Ne želim napustiti New York. Ovo je moj dom. Ovdje je moje srce. Veoma je teško', rekla je Garcia. 'U New Yorku više nema povoljne nekretnine za srednji sloj koji je kralježnica grada', požalila se Garcia.

>> Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja za SAD

>> Financijska kriza: Loše prognoze za 2009.

>> SAD: Poslodavci u studenom ukinuli 533.000 radnih mjesta

Kada su u pitanju cijene, New York je dvaput skuplji od prosječnih mjesečnih primanja Amerikanaca. Mjesečni najam stana stoji 2.802 dolara (oko 17.000 kuna), čak je 53 posto skuplji od drugog najskupljeg grada u SAD-u. Jonathan Bowles iz Centra za urbanu budućnost kaže kako je broj Njujorčana koji su otišli iz grada ozbiljan problem. 'Njujorčani se raseljavaju po cijeloj zemlji, gdje je mnogo lakše kupiti kuću i odgojiti obitelj. Dok je važno imati investicijske bankare, zapravo srednji sloj upravlja mnogim industrijama, od izdavaštva i filma do medicinskih sestara i učitelja. Grad koji nema te ljude ili ih ne može zadržati, patit će', rekao je Bowles te napomenuo kako će se problem još pogoršavati.

'Ako se ovo nastavi istim ritmom, bit će to kriza za New York City. Srednji je sloj veoma važan za budućnost ovoga grada. U globalnoj kompetetivnoj ekonomiji najveći adut New Yorka su ljudi', rekao je Bowles. 'Veoma je skupo, naročito ako ovdje pokušavate odgojiti obitelj. Ako ste dovoljno sretni da živite u blizini dobre javne škole, onda je to odlično, ali ako želite plaćati privatnu školu, ona košta više od stana. To mogu biti visoki troškovi', rekla je stanovnica New Yorka Amy Hargreaves koja je ondje zasnovala obitelj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene