Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američko gospodarstvo u krizi

Financijska kriza: Loše prognoze za 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarska oluja koja je zahvatila SAD i svijet nastavit će se i u većem dijelu 2009. godine, procjenjuju ekonomski stručnjaci koje u ponedjeljak citira bostonski dnevni list The Christan Science Monitor.

Ono što je utješno jest da većina ekonomista očekuje kako će se s odmicanjem godine stopa gospodarskog opadanja usporiti, uz mogućnost određenog umjerenog rasta u četvrtom tromjesečju 2009. Međutim, prema većini prognoza, prije razvedravanja povećat će se nezaposlenost, ubrzat će se stečajevi poduzeća, cijene nekretnina nastavit će padati a povjerenje potrošača ostat će nisko. 

Pročitajte i ovo Victoria Zinchuk U Dnevniku Nove TV Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina" Slika nije dostupna Nacionalni ured za ekonomska istraživanja Američko gospodarstvo i službeno u recesiji

>> SAD: Poslodavci u studenom ukinuli 533.000 radnih mjesta

'Bilo bi nategnuto reći da postoje vedri izgledi. Prognozu za 2009. nećemo zvati optimističnom', izjavio je za Monitor Richard DeKaser, glavni ekonomist National City Corp. iz Washingtona.

Ekonomisti kažu da najgore gospodarske vijesti možda tek dolaze. Domaća potrošnja u SAD-u za Božićne blagdane bit će najgora u dugom nizu godina, unatoč ogromnim popustima u trgovinama. U maloprodaji će se nastaviti popusti i u 2009. u nastojanju da se prodaju zalihe.

Slaba domaća potrošnja bit će jedan od glavnih razloga što će se gospodarstvo, mjereno bruto domaćim proizvodom (BDP), smanjiti u četvrtom tromjesečju 2008. po godišnjoj stopi od 4 do 6 posto. Negativan rast na kraju godine nije dobar znak za Novu godinu. 'Pokušavate dobiti zamah za iduću godinu, a ako toga nema, to određuje ton', ocijenio je Dan Meckstroth, glavni ekonomist proizvođačke udruge Manufacturers Alliance/MAPI iz Arlingtona u Virginiji. 

Veliki pad BDP-a

Do kraja ožujka američko gospodarstvo će se smanjiti za još 4 posto BDP-a na godišnjoj razini, procjenjuje IHS Global Insight, gospodarska konzultantska kuća iz Lexingtona u Massachusettsu. U drugom tromjesečju 2009., stopa opadanja gospodarstva usporit će se na jedan posto, smatra Global Insight. Gospodarstvo će potom rasti za jedan posto u trećem tromjesečju, i za 2 do 3 posto u četvrtom kvartalu 2009.

'Ne možete zaustaviti gospodarstvo od velikog stezanja u početku 2009.', kaže Nariman Behravesh, glavni ekonomist IHS Global Insighta. Malo će područja SAD-a izbjeći opadanje, smatra Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Economy.com iz West Chestera u Pennsylvaniji. 'To će zahvatiti svaku industriju, svako zanimanje, svaki kutak zemlje'. 

Sve veći rast nezaposlenosti

Primjerice, Moody's sada procjenjuje da je gospodarstvo 33 od 50 američkih saveznih država u recesiji, dok je većina ostalih blizu gospodarskog stezanja. Manje od 22 posto metropolitanskih područja SAD-a bilježi rast zaposlenosti, kaže Zandi. 'To je najmanji postotak od 1975. i ne bih se iznenadio da još padne idućih mjeseci', kazao je Zandi.

Gospodarstvo u opadanju, po njegovim riječima, znači i rast nezaposlenosti kroz veći dio 2009., sa sadašnjih 6,7 posto na 8 do 9 posto nezaposlenih, odnosno na pet milijuna Amerikanaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene