Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše nakon 34 godine

SAD: Poslodavci u studenom ukinuli 533.000 radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki poslodavci u studenom su ukinuli 533.000 radnih mjesta, što je najviše u jednom mjesecu u posljednje 34 godine i govori o tome da gospodarstvo Sjedinjenih Država ulazi u najdublju i najdulju recesiju od II. svjetskog rata.

S novih 533.000 izgubljenih radnih mjesta, njihov broj je od početka godine dosegnuo 1,91 milijuna, objavilo je u petak Ministarstvo rada u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

Pad zaposlenosti u studenom premašio je očekivanja 73 ekonomista, koji su sudjelovali u istraživanju agencije Bloomberg. Oni su predviđali gubitak 355.000 radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti povećana je na 6,7 posto, što je najviša razina od 1993. godine.

'To je nevjerojatno. Mi smo odmakli na putu u najgoru recesiju u poslijeratnom razdoblju', izjavio je Nariman Behravesh, glavni ekonomist IHS Global Insight-a iz Lexingtona, Massachusetts.

Broj radnih mjesta vjerojatno će nastaviti padati i u idućoj godini, kako kolaps kreditnog tržišta i pad potrošnje budu nanosili štetu tvrtkama od General Motorsa, do Citigroup i telekomunikacijskog diva AT&T, koji je najavio otpuštanje 12.000 ljudi.

'Gubitak radnih mjesta neće prestati do 2010. godine', ocijenio je Kurt Karl, glavni američki ekonomist u Swiss Re u New Yorku, u izjavi za TV Bloomberg.

Predsjednik George W. Bush najavio je za danas posebnu izjavu o padu zaposlenosti, a novoizabrani predsjednik Barack Obama tim je povodom objavio priopćenje u kojem je naglasio kako 'gubitak svakog radnog mjesta znači osobnu krizu za jednu obitelj' te ponovio da u prve dvije godine svoga mandata planira sačuvati ili stvoriti 2,5 milijuna radnih mjesta.

Dionice na Wall Streetu u petak bilježe oštar pad, s indeksom Standard & Poor's 500 koji je u prvi sat i pol trgovanja (11:00 sati EST) pao za 2,9 posto na 845,22 boda, uz pad u svih 10 industrijskih skupina. Indeks Dow Jones pao je za 2,2 posto na 8.195,28 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq otklizao je za 1,7 posto, na 1.421,62 boda.

Na svaku dionicu koja je rasla na burzi u New Yorku (NYSE), oko četiri su pale.

'Vidi se učinak nedostatka kredita u puno tvrtki, koje su jako prestrašene. Povjerenje potrošača će biti loše. Podaci o osobnim prihodima bit će grozni. Ovo će biti teška zima za puno ljudi', ocijenio je John Silvia, glavni ekonomist banke Wachovia, iz Charlottea, Sjeverna Karolina.

Uslužne industrije, koje uključuju banke, osiguranja, ugostiteljstvo i maloprodaju ukinule su 370.000 radnih mjesta. Profesionalne i poslovne službe otpustile su 136.000 zaposlenih. Broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je za 82.000, a u trgovini za 91.300.

Povećao se broj zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti za 52.000, te u vladinim službama za 7.000.

Pad zaposlenosti bio je ključni faktor za utvrđivanje početka recesije. Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, vodeći autoritet za poslovne cikluse u SAD-u, objavio je početkom tjedna da je stezanje gospodarstva počelo od prosinca 2007., kada je broj zaposlenih bio na najvišoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene