Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tsunami u Peruu

Ledena gromada pala u jezero i izazvala tsunami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogromni glečer odlomio se i pao u jezero u Peruu te tako izazvao 23 metara visok val tsunamija koji je odnio najmanje tri života i uništio vodu kojom se opskrbljuje 60.000 stanovnika.

Velika ledena gromada veličine četiri nogometna igrališta strovalila se u jezero u Andama u blizini grada Carhuaz. Istražitelji kažu da se odlomio led s glečera Hualcan, velikog 500 puta 200 metara. 'Ovaj pad u jezero stvorio je tsunami', rekao je Patricio Vaderrama, stručnjak za glečere pri peruanskom Institutu rudarskih inženjera.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici

Vlasti su naredile hitnu evakuaciju u strahu da bi se glečer mogao ponovno slomiti. To je, kako piše Reuters, jedan od najsigurnijih znakova do sada da glečeri u Peruu, u kojem je smješteno 70 posto tropskih ledenih polja, nestaju. Znanstvenici kažu da će toplije temperature uzrokovati otapanje svih peruanskih ledenih polja u sljedećih 20 godina.

'Uzrok ovog fenomena je kombinacija dva faktora. Prvi je globalno zatopljenje koje utječe na glečere. Zatim, kišna sezona kada padaju veoma obilne kiše koje pogađaju ovo područje', rekao je Vaderrama. U posljednjem incidentu s glečerom, uništeno je 50 domova.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene