Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U rukama IS-a

VIDEO Jordan je upravo doživio scenarij iz noćne more u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi ovakav slučaj.

Džihadisti Islamske države zarobili su jordanskog vojnog pilota, nakon što je njegov zrakoplov srušen tijekom izvođenja zračnih napada u sklopu američko-arapske koalicije iznad Sirije. Informaciju je potvrdila i jordanska vojska.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Slika nije dostupna Potvrdila Bijela kuća Cure detalji akcije u Siriji: Mrtav vođa Islamske države, aktivirao bombu kojom je ubio sebe i članove svoje obitelji

Zarobljavanje jordanskog vojnog pilota prvi je slučaj zarobljavanja stranog vojnika u Siriji otkako je koalicija predvođena SAD-om započela s napadima na položaje IS-a.

Uzrok pada zrakoplova nije službeno razjašnjen, no aktivisti koji prate IS tvrde da su džihadisti oborili zrakoplov pored grada Rake. Raqqa Media Center, propagandni medij Islamske države, objavila je fotografiju pilota, koji je u bijeloj majici i bez ikakve odjeće od struka naniže te kako ga džihadisti iznose iz vode, moguće jezera, prenosi Daily Mail.

Na drugoj fotografiji može ga se vidjeti okruženog s desetak naoružanih džihadista, neki od kojih su maskirani. Zarobljavanje tog pilota predstavlja scenarij iz noćne more za Jordan, koji je bio oštro kritiziran od strane simpatizera džihadista za svoje sudjelovanje u zračnim napadima na IS.

20 džihadista poginulo u pokušaju da zauzmu zračnu bazu na istoku

Jordanska vojska je u priopćenju za medije izvijestila kako je u srijedu ujutro pokrenut zračni napad na Islamsku državu iz Jordana. "Pilot je zarobljen od strane Daesh terorističke organizacije", dodaje se u priopćenju, pritom koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Dodali su da će IS i oni koji ih podupiru biti odgovorni za sigurnost pilota. Nisu naveli točan razlog pada zrakoplova ili identificirali tip borbenog zrakoplova.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izvjestila je da ima potvrdu kako je zrakoplov srušen ili protuzračnom raketom ruske proizvodnje ili paljbom iz teških strojnica.

Raqqa Media Center pilota je identificirala kao Mutaha Safija Yousefa al-Kaseasbeha. Pilotov rođak Marwan al-Kaseasbeh telefonski je za AP potvrdio da je riječ o njegovom rođaku koji je uhvaćen u Siriji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene