Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema dokumentima

'Izrael nudio atomsku bombu bivšem režimu JAR-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski Guardian objavio je u tijeku noći južnoafričke dokumente, s kojih je skinuta oznaka tajnosti, za koje navodi kako otkrivaju da je Izrael nudio nuklearne bojne glave bivšem režimu Južnoafričke Republike.

Guardian piše da ti dokumenti nude prve službene dokumentirane dokaze da Izrael posjeduje nuklearno oružje. Izrael je dugo slijedio politiku 'nuklearne dvosmislenosti', što znači da nije potvrdio ni zanijekao da posjeduje atomsku bombu.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Među dokumentima objavljenima u Guardianu nalazi se i dokument sa sastanka visokih dužnosnika dviju zemalja 1975., u kojem se navodi da je ministar obrane PW Botha tražio bojne glave te da ih je Shimon Peres, tadašnji izraelski ministar obrane, ponudio 'u tri veličine'. Dogovor nije proveden.

Izraelski radio prenio je izjavu neimenovana visokog dužnosnika izraelske vlade koji je u potpunosti odbacio to izvješće i rekao da to 'nije vrijedno' komentara. Sadašnja južnoafrička vlada skinula je oznaku tajnosti s tih dokumenata na zahtjev američkog akademika Sashe Polakowa-Suranskog, koji objavljuje knjigu o bliskim odnosima između dviju zemalja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene