Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo obrane

Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

Saudijska Arabija
Saudijska Arabija Foto: Afp
Ministarstvo obrane uplatilo je milijune na saudijski račun usred korupcijskog skandala. Dokumenti pokazuju da dužnosnici naglašavaju potrebu ''držati Saudijce po strani'' nakon otkrića o ozloglašenom poslu al-Yamamah

Britansko Ministarstvo obrane vršilo je upitne uplate preko vlastitog bankovnog računa u jeku jednog od najvećih korupcijskih skandala u povijesti, unatoč zabrinutosti da bi novac mogao doći u džep saudijske kraljevske obitelji.

Kako piše Guardian, prethodno povjerljivi dokumenti pokazuju kako je Ministarstvo obrane pristalo izvršiti isplate na saudijski bankovni račun nakon što su se transakcije našle pod nadzorom nakon istrage britanske agencije za borbu protiv korupcije. Dokumenti otkrivaju da je visoki dužnosnik Ministarstva obrane izrazio zabrinutost da bi odbijanjem saudijskih zahtjeva moglo doći do nezadovoljstva ključnih Saudijaca.

Novi sustav plaćanja, detaljno opisan u dokumentima, uspostavljen je nakon što je FSR počeo istraživati navode da je BAE, najveća britanska tvrtka za proizvodnju oružja, dala veliko mito saudijskoj kraljevskoj obitelji kako bi sklopila ozloglašeni britansko-saudijski ugovor al-Yamamah.

Pročitajte i ovo Ruski bombarder obavještajni kanali Dio Europe na nogama, stižu dramatična upozorenja: "Rusija se sprema za dugotrajni rat sa Zapadom, evo što rade!"

Istraga SFO-a naglo je prekinuta 2006. nakon što je vlada Tonyja Blaira uskočila nakon pritiska Saudijaca. Međunarodni skandal koja je uslijedio ozbiljno je naštetio ugledu Britanije u suzbijanju korupcije.

Dokumenti su izišli na vidjelo u sudskom postupku koji je okončan u srijedu. E-poruke i dopisi, mnogi označeni kao "vrlo osjetljivi" i "ograničeni", odnose se na ugovor Al-Yamamah vrijedan 40 milijardi funti, objavljeni su na sudu. Prema ugovoru, Britanija je Saudijskoj Arabiji isporučila 120 zrakoplova Tornado, ratnih zrakoplova Hawk i druge vojne opreme.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Dr. Susan Hawley, direktorica Spotlight on Corruption, rekla je da je krajnje šokantno da je nakon završetka istrage SFO-a, Ministarstvo obrane uspostavilo netransparentan novi sustav kako bi se olakšao kontinuirani tijek plaćanja.

Ministarstvo obrane reklo je da su Saudijci odgovorni za isplatu sredstava prema novom aranžmanu. "Sva takva sredstva ostala su cijelo vrijeme u vlasništvu vlade Saudijske Arabije", rekao je glasnogovornik.

Na pitanje postoje li slični aranžmani trenutačno na snazi, glasnogovornik je rekao: "Ne možemo komentirati postojeće ugovorne aranžmane."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene