Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorena birališta

Izlazne ankete: Konzervativci pobjednici izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima izlaznih anketa, pobjednik parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji je Konzervativna stranka.

CNN prenosi da su konzervativci osvojili 307mjesta u parlamentu, laburisti 255, dok su na trećem mjestu liberalni demokrati s 59 mjesta. Britanci su glasovali na neizvjesnim izborima, a ispitivanja javnog mišljenja predviđala su da će oporbeni konzervativci osvojiti najveći broj glasova ali da neće osigurati većinu u parlamentu. Birališta su zatvorena u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu. Britanci od 1974. nisu imali izbore bez jasnog pobjednika i za razliku od drugih europskih država nemaju tradiciju koalicijske vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uključuje se i Scotland Yard Britanski premijer naredio novu istragu o otmici Maddie McCann Slika nije dostupna Protiv francusko-britanske politike Zašto bi Hrvatska patila zbog Gadafija?

Vodstvo konzervativaca Davida Camerona u ispitivanjima javnog mišljenja smanjivalo se do početka ove godine jer izgleda da se glasači nakon 13 godina vladavine laburista ustručavaju prihvatiti promjene koje obećavaju konzervativci. Jednadžba je postala još složenija rastom potpore Liberalnim demokratima kojima su pomogli uvjerljivi nastupi njihovog čelnika Nicka Clegga, starog 43 godine kao i Cameron, u televizijskim raspravama.

Kako je rezultat tijesan vladajući laburisti premijera Gordona Browna i dalje imaju priliku ostati na vlasti, možda u koaliciji s Liberalnim demokratima. Po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja Brownovi laburisti bilježe neka poboljšanja a složeni britanski parlamentarni sustav mogao bi im pomoći da ostanu najveća skupina u parlamentu čak i ako budu treći po ukupnom broju glasova. Tko god pobijedio morat će se suočiti s rekordnim proračunskim deficitom većim od 11 posto i zahtjevima za političkim reformama nakon što su se skandalima oko potrošnje parlamentarca zastupnici zamjerili Britancima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene