Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka suda

'Jajne stanice koje se ne mogu razviti u ljudsko biće nisu embriji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka je dio posljednje pravne borbe oko patentiranja postupaka sa embrijskim matičnim stanicama.

Jajne stanice koje se ne mogu razviti u ljudsko biće ne mogu se smatrati ljudskim embrijima, presudio je u četvrtak Europski sud, u posljednjoj pravnoj borbi oko patentiranja postupaka sa embrijskim matičnim stanicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detaljna službena istraga Ured ESLJP-a: Europski sud nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za Madininu smrt Sudski čekić PRIVELA IH POLICIJA Jedan bi Plenkovića dočekao jajima, drugi ga je nazvao pavijanom: Što će biti dalje, odlučit će zadarska sutkinja

Korištenje takvih stanica pokazalo se kontroverznim u svijetu. Pobornici kažu da one pružaju mogućnosti liječenja mnogih bolesti dok protivnici tvrde da odrasle matične stanice nude sličan potencijal bez postavljanja etičkih dilema oko uništenja embrija.

Nobel za medicinu otišao u ruke istraživača matičnih stanica

Europski sud pravde presudio je 2011. da se postupci koji koriste embrijske matične stanice za znanstvena istraživanja ne mogu patentirati pozivajući se na ljudsko dostojanstvo što je, po ocjeni industrije, usporilo potragu za novim metodama liječenja.

Britanski sud zatražio je od toga suda da pojasni svoje stajalište nakon što je američka biotehnološka tvrtka International Stem Cell Corporation tvrdila da se presuda ne bi trebala odnositi na jajne stanice koje se ne mogu razviti u ljudska bića.

Mišje stanice pretvorili u stanice slične ljudskom embriju

Ta američka tvrtka podnijela je zahtjev za registracijom patenta a britanski patentni ured odbio je to učiniti pozivajući se na presudu Europskog suda iz 2011.

Tvrtka koristi tehnologiju kojom se stimulira razvoj jajne stanice bez oplodnje.

'Neoplođena jajna stanica, da bi se klasificirala kao ljudski embrij, morala bi nužno imati sposobnost razvoja u ljudsko biće', zaključio je sud u Luxembourgu.

'Sama činjenica da jajna stanica, aktivirana partenogenezom, započinje proces razvoja nije dovoljna da ju se smatra ljudskim embrijem', dodaje se.

Organizam koji je tom tehnikom stvoren nema gena kojima pridonosi spermij. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene