Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUŽNO PAČE AMERIČKE AVIJACIJE

Plaćen ljudskim životima i velikim novcem postao je najmoćnija letjelica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Letjelica V-22 Osprey dugo je smatrana ružnim pačetom američke avijacije, kao i jednom od brojnih besmislenih projekata Pentagona koji su preskupi, nefunkcionalni i opasni za korisnike.

Dizajn ovakvog prototipa, koji može letjeti kao avion a slijeće i uzlijeće kao helikopter, bio je veliki izazov, a V-22 američki su inženjeri razvijali desetljećima. Sada je letjelica redizajnirana na što je utrošen veliki novac. Proizvodnja jednog Ospreya stoji 71 milijun dolara.

No, osim toga, ovaj je projekt Pentagona plaćen i brojnim životima vojnika koji su poginuli u neuspješnim testiranjima sve dok se Osprey nije riješio svih nedostataka.

V-22 je s vremenom postao najbolja američka taktička letjelica za evakuaciju ranjenika, osposobljena za prelazak velikih udaljenosti i uspješno slijetanje na nepristupačne terene. Posebno je to do izražaja došlo u Afganistanu.

Karakteristike V-22 pokazale su se idealnim za ovakve misije, prije svega za operacije potrage i spašavanja vojnika koji su zaostali na neprijateljskom teritoriju, piše Business Insider.
 

Pročitajte i ovo Screenshot Užas i panika Krenuli su na luksuznu večeru, a onda se helikopter počeo vrtjeti i padati: "Umrijet ćemo ovdje!" Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene