Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubili 1.700 osoba

Šokantna smaknuća: Masovna egzekucija islamističkih militanata u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brutalne fotografije masovnog ubojstva u Iraku, na Twitteru su objavili pripadnici zloglasne skupine islamističkih militanata ISIL.

Masovna egzekucija 1.700 osoba koje su zarobili militanti džihadističke skupine Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) zabilježena je kamerom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

Iako strijeljanje osobe nisu u vojnim odorama već civilnoj odjeći, Sydeny Morning Herald, prenoseći potpise fotografija na Twitteru, piše da se radi o iračkim vojnicima šijitima. Mnogi Twitter profili na kojima su pripadnici ISIL-a objavili ove fotografije su ugašeni.

Prije šokantnog smaknuća, militanti su žrtve kamionima dovezli u ruralni predio. Nakon što su ih iskrcali iz kamiona, zarobljenicima su naredili da legnu na pod licem prema dolje. Cijelo su im vrijeme ruke bile vezane na leđima.

U subotu je ISIL na Twitteru objavio kako je smaknuo 1.700 šijitskih vojnika, ali tu tvrdnju nisu mogle potvrditi grupe za ljudska prava. Nagađa se da se masovni pokolj dogodio u blizini grada Tikrita, 150 kilometara sjeverno od Bagdada.

Pentagon rasporedio nosač zrakoplova u Zaljev zbog Iraka

U međuvremenu džihadisti ISIL-a nastavljaju ofenzivu. Napadom na regrutni centar, ISIL, koji ima namjeru stvoriti sunitski kalifat u području između Iraka i Sirije, šalje poruku iračkim šijitskim vlastima. One su pak pozvale stanovnike da se dobrovoljno jave i pridruže snagama reda u protuofenzivi na militante. Poziv su uputili premijer Nuri al-Maliki i veliki ajatolah Ali al-Sistani.

U samo tri dana, od utorka do četvrtka, pripadnici ISIL-a zauzeli su drugi po veličini irački grad Mosul te Tikrit i Kirkuk, kao i dijelove više provincija na sjeveru i istoku zemlje.

Iračke regularne snage se pripremaju na protuudar na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje te su objavile plan obrane Bagdada.

Iračke zračne snage napale su 150 kilometara sjevernoistočno od Bagdada kurdske borce - pešmerge. U napadu na njihov konvoj poginulo je najmanje šest Kurda, no ne zna se je li taj noćni napad greškom izveden ili su kurdske snage uistinu bile prava meta napada.  (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene