Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Iraku

Pentagon rasporedio nosač zrakoplova u Zaljev zbog Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pratnji nosača zrakoplova George H. W. Bush će biti još dva američka broda, razarač USS Truxtun i krstarica USS Philippine Sea.

Sjedinjene Države će rasporediti jedan od svojih nosača zrakoplova USS George H.W. Bush u perzijski Zaljev u odgovoru na krizu u Iraku, objavio je Pentagon u subotu.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Naredba o raspoređivanju koju je dao američki ministar obrane Chuck Hagel "omogućit će glavnom zapovjedniku veću fleksibilnost bude li pokrenuta američka operacija radi zaštite američkih života, građana i interesa u Iraku", rekao je glasnogovornik Pentagona, viceadmiral John Kirby.

Bagdad sprema protuofenzivu, Kurdi osvojili još jedan grad

U pratnji nosača zrakoplova George H. W. Bush će biti još dva američka broda, razarač USS Truxtun i krstarica USS Philippine Sea, koji oba imaju lansere raketa, precizirao je Kirby.

Tri broda koji su do sada bili usidrena sjeverno od Arapskog mora, očekuju na licu mjesta u subotu navečer.

'Nevidljivi šeik' s islamistima zauzeo još dva grada u Iraku

Američki predsjednik Barack Obama je rekao u petak da će sljedećih dana donijeti odluku o stajalištu u vezi napredovanja džihadista. U Iraku su snage sigurnosti preuzele od džihadista tri grada blizu Bagdada i pripremali su u subotu kontraofenzivu na sjeveru zemlje.

U tri dana su džihadisti Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli drugi grad po veličini Iraka Mosul, pokrajinu Ninivu, Tikrit i druge regije pokrajine Salahedin kao i područje pokrajine Dijala i Kirkuk.

Sada je njihov cilj zauzeti glavni grad.

USS George H. W. Bush je nosač zrakoplova klase Nimitz, najvećih ratnih brodova na svijetu, prema američkoj mornarici. Te brodove pokreću dva nuklearna reaktora i imaju posadu od oko 6.000 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene