Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija dočekala ruskog prijatelja

Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin stigao je u Srbiju. Osim razgovora s državnim vrhom, prisustvovat će obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi danas u Beogradu te ondje razgovara s državnim vrhom i prisustvuje obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta U Srbiji Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Ove dvije stvari moramo imati na umu prilikom današnjeg Putinovog posjeta Beogradu

Putin je u Beograd sletio u 12:12 sati, a iz zrakoplova izašao u 12:23. Cijela njegova delegacija od gotovo 150 ljudi stigla je u Srbiju s tri zrakoplova. U brojnom ruskom izaslanstvu su, među ostalim, ministar za izvanredne situacije i civilnu obranu Vladimir Pučkov, ministar energetike Aleksandar Novak, predsjednik uprave plinske kompanije Gazprom Aleksej Miler, načelnik federalne carinske službe Andrej Beljaninov i načelnik Federalne migracijske službe Konstantin Romodanovski, dok je izaslanstvo domaćina na znatno višoj razini.

'Srbija neće ugroziti svoj odnos s Rusijom', poručio je Nikolić Putinu pred novinarima Predsjednika Rusije na aerodromu Nikola Tesla dočekali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i veleposlanik Srbije u Rusiji Slavenko Terzić s kojima je ušao u isti automobil te su se uputili prema Novom groblju u Beogradu gdje su položili cvijeće.

'Uvijek ćemo pažljivo čuvati sjećanje na sovjetske i jugoslavenske vojnike koji su dali svoj život za mir u Europi', napisao je Putin na groblju te poruku završio riječima: 'Klanjamo se njihovoj hrabrosti i predanosti.'

Delegacija se uputila u Palatu Srbije, gdje je Putin razgovarao s Nikolićem i Vučićem.

Domaćin Tomislav Nikolić uručio je ruskom predsjedniku orden Republike Srbije. 'Prihvaćam odlikovanje kao znak ljubavi Srbije prema Rusiji i ruskom narodu. Želim vas uvjeriti da će Rusija uvijek prihvaćati Srbiju kao najbližeg suradnika. Radiću sve da se odnosi Srbije i Rusije unapređuju, da bi naša suradnja pomogla u rješavanju sukoba iz prošlost', kazao je Putin.

'Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden', rekao mu je Nikolić.

'Podržavali smo Srbiju i nastavljamo je podržavati', rekao je Putin.

Što je Srbija ponudila Putinu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je Putinu kazao kako se u Srbiji proizvodi Fiat i da bi volio vidjeti povećani izvoz vozila u Rusiju, na što se Putin nasmiješio i kimnuo glavom.

'Znate da mi proizvodimo Fiat, ali to je 'zdelano v Serbiji', pa vas molim da povećate izvoz tih automobila u Rusiju', rekao je Vučić izrazivši se dijelom na ruskom jeziku.

Ovo je treći posjet Putina Srbiji, kada su odnosi dvije države u usponu. Srbija je Rusiji jedan od ključnih partnera na jugoistoku Europe.

VIDEO Evo što će Srbi pokazati na vojnoj paradi

Uoči Putinovog dolaska ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zajednički su ocijenili da će posjet biti značajan za daljnji razvoj odnosa Srbije i Rusije i izuzetno koristan jer će biti potpisano nekoliko važnih bilateralnih sporazuma, među kojima u području energetike, razvoja vojno-tehničke suradnje, željezničkog prometa.

Prije slijetanja aviona ruskog predsjednika, izjavu je dao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazavši kako unatoč složenoj svjetskoj situaciji, Srbija i Rusija imaju svoje odnose na koje svijet ne može utjecati. Teme razgovora bit će i zajednički projekti koje realiziraju srbijanska i ruska poduzeća, gospodarska suradnja i daljnji razvoj odnosa u području energetike i poljoprivrede.

I uoči posjeta ruskog predsjednika državni vrh Srbije poručio je da ne namjerava uvoditi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Putinov posjet prate iznimne mjere sigurnosti uz strogi nadzor službi sigurnosti Srbije u Ruske Federacije.

Zbog posjete ruskog predsjednika nema nastave u 55 ustanova, 29 srednjih i 26 osnovnih škola, dok je nastava bila skraćena u 49 škola. Škole koje ne rade uglavnom su na području Novog Beograda, Zemuna, Starog grada, piše Mondo.

Glavna urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV je u svojoj analizi naglasila da ono što bi trebalo biti u fokusu interesa i Hrvatskoj i ostalim članicama EU i NATO-a te zemljama u srbijanskom okruženju su dvije stvari - prva je Putinov govor koji će se bazirati na metafori novog fašizma i nacizma koji prijete svjetskom miru. On time očito aludira na politiku SAD-a, dominantno prema Ukrajini, a time vjerojatno zauzima i svoje pozicije u budućim pregovorima oko Ukrajine.

Druga stvar je bilateralni sporazum između Srbije i Rusije. Ukoliko u tom bilateralnom sporazumu kako je naznačeno bude stavka prema kojoj će Republika Srbija dati ruskom institutu za strateška istraživanja u Nišu diplomatski status u tom slučaju se slobodno može govoriti da se stvara jedan novi ruski obavještajni akumulator u ovom dijelu Europe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene