Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos diljem države

VIDEO 'Marš gnjeva' prerastao u krvoproliće, deseci mrtvih u Egiptu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Marš gnjeva' u koji su krenuli pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Mohameda Mursija pretvorio se u novo krvoproliće. U Kairu i drugim gradovima ponovno je zavladao kaos, a mrtvi se broje u desecima.

22:44 Sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti danas su izbili i u Šarkiji, rodnom gradu Mohameda Mursija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat na ulicama Kaira U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku Slika nije dostupna Ne odustaju od prosvjeda Egipat: 'Vlada za vikend sprema intervenciju protiv Mursijevih pristalica'

21:36 Prosvjednici su se nakon večernje molitve polako počeli vraćati kućama.

20:23 U središtu Kaira već neko vrijeme gori upravna zgrada jedne privatne građevinske tvrtke. Zasad nije jasno kako je izbio požar.

19:49 Muslimansko bratstvo je sve svoje članove i sugrađane pozvalo na tjedan dana prosvjeda.

19:00 U cijelom je Egiptu počeo policijski sat, koji traje do sutra u 6 sati ujutro.

18:16 Žrtve su danas pale i u drugom najvećem gradu Aleksandriji. Reuters izvještava da je ubijeno najmanje pet, a ozlijeđeno najmanje 15 osoba.

17:54 Sukoba u Kairu danas je bilo na više lokacija, a osim na trgu Ramzes posebno je žestoko bilo na jednom od mostova preko Nila. Dio demonstranata u bijegu od metaka skakao je s prometne petlje koja vodi do spomenutog mosta. Dramatična snimka objavljena je na YouTubeu.

17:25 Broj ubijenih u Kairu povećao se na 50, izvijestio je Reuters, pozivajući se na jednog neimenovanog dužnosnika bliskog sigurnosnom aparatu. Pojavila se i informacija da je na prosvjednike na Ramzesu otvorena paljba iz vojnih helikoptera, no ta vijest zasad nije potvrđena.

17:18 Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kazala je da je za krvoproliće u Egiptu najvećim dijelom odgovorna privremena vlada. Od članica EU zatražila je da o situaciji u Egiptu rasprave te da zajednički donesu odgovarajuće mjere prema službenom Kairu.

17:12 Broj poginulih u današnjim neredima u Kairu popeo se na 27, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izjavu jednog svjedoka koji je prebrojao leševe donesene u džamiju pored trga Ramzes.

16:55 Saudijski kralj Abdulah u obraćanju naciji putem državne televizije kazao je da njegova zemlja stoji uz Egipat u 'borbi protiv terorizma', prenosi Reuters. Pozvao je sve Arape da zajednički osujete pokušaj destabilizacije Egipta.

16:46 Španjolska je osudila nasilje u Egiptu i pozvala na izbore, a svoje je građane upozorila da ne putuju u tu zemlju. U ministarstvo vanjskih poslova u Madridu pozvan je otpravnik poslova egipatskog veleposlanstva kojemu je prenesena zabrinutost španjolske vlade. Službeni je Madrid osudio nasilje posljednjih dana.

Španjolska je također izrazila 'svoju zabrinutost objavom uvođenja izvanrednog stanja i zatražila njegovo što brže ukidanje'. Ministarstvo je navelo da je potrebno ponovno uspostaviti institucionalni red i podsjetilo na potrebu opsežnog nacionalnog dijaloga te što ranije održavanje izbora. Ministarstvo na svoj internet stranici poziva Španjolce da ne putuju u Egipat. (D.M./Hina)

16:36 Veliki prosvjedni marš organiziran je i u drugom najvećem egipatskom gradu Aleksandriji.

16:31 U Fajumu, gradu južno od Kaira, ubijeno je najmanje pet, a ozlijeđeno 70 promursijevih demonstranata, piše Reuters pozivajući se na izvore u lokalnoj bolnici.

16:27 Nakon današnjeg telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Hollandeom, njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je priopćenje u kojemu najavljuje da će Njemačka, ali i cijela Europska unija preispitati svoje odnose s Egiptom u svjetlu najnovijih zbivanja.

16:24 U jednu džamiju u središtu Kaira donesena su tijela 13 ubijenih prosvjednika, javlja Reuters citirajući svjedoka s mjesta događaja. Na svim su leševima vidljive prostrijelne rane.

16:14 BBC javlja da prosvjednike na trgu Ramzes povremeno nadlijeću vojni helikopteri, što među okupljenima izaziva veliki bijes. Jedna privatna egipatska televizija građane poziva da se čim prije sklone s ulica u središnjem dijelu Kaira jer se sigurnosne snage navodno spremaju za veliku akciju razbijanja prosvjeda.

15:36 Stižu informacije o prvim žrtvama koje su danas pale u Kairu. Pozivajući se na izjavu svjedoka, Reuters javlja da je na trgu Ramzes ubijeno najmanje četvero ljudi. Prema istom svjedoku, ranjenih je 'mnogo'.

15:34 O situaciji u Egiptu telefonski su razgovarali predsjednik Francuske Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel. Reuters prenosi priopćenje Elizejske palače u kojemu stoji da se dvoje državnika složilo kako nasilje odmah treba prestati te su pozvali sve strane na dijalog. Očekuju da će tijekom sljedećeg tjedna šefovi diplomacija EU održati poseban sastanak o Egiptu.

15:20 S kairskog trga Ramzes, na kojemu je trebao biti održan središnji skup Muslimanskog bratstva, uzdiže se veliki oblak dima.

14:51 Reuters javlja da se u Kairu čuje sporadična pucnjava. Također, nasilje je izbilo i u drugim gradovima. U gradu Ismailiji kod Sueskog kanala ubijeno je najmanje četvero, a u mediteranskom gradu Damieti osmero promursijevih prosvjednika

14:39 Veći broj promursijevih demonstranata sukobio se s policijom na mostu preko Nila u blizini središnjeg kairskog trga Tahrir. Sukobi su zabilježeni i na samom Tahriru gdje je ispaljen suzavac. Informacija o eventualnim žrtvama zasad nema.

---------------------------------------

Tražeći pad vojne vlade, tisuće pristaša svrgnutog islamističkog predsjednika Egipta Mohameda Mursija počele su u petak 'marš gnjeva', na koji je pozvalo Muslimansko bratstvo dva dana nakon krvavog obračuna vojske s islamistima, javlja agencija Reuters.

Muslimansko bratstvo iz kojeg je potekao Mursi, pozvalo je 'milijune' da 'mirno' prosvjeduju u petak na dan molitve, nakon izlaska iz džamija te da se okupe na trgu Ramzes, što budi strah od novog nasilja u zemlji u kojoj je proglašeno izvanredno stanje i policijski sat.

>> Kaos u Egiptu: Broj žrtava raste, sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Istodobno, tenkovi su zakrčili arterije Kaira u 'Petak gnjeva' pošto je vlada, koju je postavila vojska kada je 3. srpnja svrgnula demokratski izabranog islamističkog predsjednika Mursija, naredila u četvrtak sigurnosnim snagama da otvore vatru na svakog prosvjednika koji bi se ponašao nasilno, što je odluka kakvoj nema presedana u pamćenju Egipćana, piše agencija AFP.

Sa 638 mrtvih i 4.000 ranjenih, prema podacima ministarstva zdravstva, srijeda u kojoj je vojska nasilno rastjerala promursijeve pristaše s dva kairska trga, bila je najkrvaviji dan u Egiptu nakon veljače 2011., kada je valom narodnog nezadovoljstva bio svrgnut višedesetljetni predsjednik Hosni Mubarak.

Akciju egipatskih vojnih vlasti Turska je oštro osudila, a Zapad pozvao sve strane na suzdržanost.

Nakon izbora i pobjede islamističkog predsjednika Mursija i on je svrgnut vojnom akcijom nakon masovnih prosvjeda, što svjedoči o dubokoj podijeljenosti Egipta te jača strah od izbijanja građanskog rata.

U petak se egipatski tisak, koji je gotovo sav u rukama vojske, obrušio na Muslimansko bratstvo kao glavnog krivca za nasilje. Bratstvo tvrdi da je u srijedu ubijeno 2.200 osoba, a ozlijeđeno više od 10.000.

Mursiju, kojega vojne vlasti drže na tajnom mjestu, za mjesec dana produljen je pritvor, a vlasti privode istaknute članove Bratstva, kazala je glasnogovornica promursijeve koalicije.

Na kairskim ulicama vojska je blokirala dvije glavne prometnice koje vode do središnjeg trga Tahrir, poprište Arapskog proljeća kojim je 2011. srušen Mubarak.

I egipatski i inozemni analitičari govore o građanskom ratu, a Turska, koja je pozvala na konzultacije svog veleposlanika u Egiptu, na što je Kairo uzvratio istom mjerom, oštro je osudila krvoproliće nad Muslimanskim bratstvom, no oštro je kritizirala i 'šutnju' Zapada.

Zapadne zemlje osudile su nasilje i pozvale sve strane na suzdržanost i dijalog.

Sjedinjene Države otkazale su zajedničke vojne vježbe i pozvale američke državljane da napuste Egipat, no nisu zasad odgodile godišnju, uglavnom vojnu pomoć Egiptu od 1,5 milijarda dolara.

Predsjednik Barack Obama 'osudio je mjere koje je poduzela prijelazna vlada' kao i uvođenje izvanrednog stanja, a egipatsko predsjedništvo osudilo je te izjave kazavši da one 'mogu ohrabriti oružane skupine'.

Visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay zatražila istragu akcije protiv Mursijevih pristaša. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene