Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 500 ubijenih

Kaos u Egiptu: Broj žrtava raste, sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Egiptu nasilje i dalje traje, a broj žrtava nakon vojne intervencije premašio je 500. Mohamedu Mursiju produljen je pritvor, Amerikanci prijete obustavom vojne pomoći, a zbog kaosa je sazvana i hitna sjednica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

22:53 Egipat je najavio da će opozvati svog veleposlanika u Turskoj. Vijest stiže nakon žestokih reakcija službene reakcije na krvoproliće u Kairu i drugim gradovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat na ulicama Novi krvavi sukobi u Egiptu, najmanje 50 smrtno stradalih Slika nije dostupna Obama Kairu ne da avione Ponovno se zahuktava u Egiptu, vojska poziva na masovne prosvjede

20:57 Reuters javlja da će se tijekom dana po njujorškom vremenu na hitnoj sjednici naći Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Na dnevnom redu - Egipat.

19:46 Egipatske su vlasti otkazale skraćenje policijskog sata.

18:13 Skraćen je policijski sat u Egiptu. Večeras će početi u 21 sat, dok je jučer na snagu stupio već u 19 sati. Traje do 6 sati ujutro.

17:43 Privremena vlada u Egiptu objavila je priopćenje u kojemu tvrdi da će se odlučno suprotstaviti 'terorizmu' Muslimanskog bratstva. U priopćenju stoji da je skovan 'kriminalni plan rušenja stupova Egipta kao države', ali da vlada poziva sve koji se odupiru nasilju da joj se priključe.

17:40 Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova zaprijetilo je da će se snage sigurnosti braniti oružjem dođe li do novih napada na policijske postaje i vladine zgrade. Prijetnja je objavljena putem državne televizije samo nekoliko sati nakon što je više stotina pristalica Mohameda Mursija upalo u jednu vladinu zgradu u Kairu te je zapalilo.

17:31 Najmanje su četiri egipatska vojnika ubijena, a petorica su ozlijeđena u dvama odvojenim incidentima na sjeveru poluotoka Sinaja, uporišta islamističkih militanata.

----------------------------------

Prema posljednjim informacijama egipatskih vlasti, nakon jučerašnje vojne intervencije kojom su razbijeni veliki skupovi podrške svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju život je izgubilo najmanje 525 ljudi, a više tisuća ih je ozlijeđeno. Mursijevo Muslimansko bratstvo svoje pristaše poziva na nove prosvjede i istovremeno i dalje tvrdi da se ubijeni broje u tisućama.

Američki predsjednik Barack Obama nakratko je danas prekinuo godišnji odmor u Martha's Vineyardu kako bi dao izjavu o kaosu koji je zahvatio Egipat.

>> Papa Franjo molio za žrtve u Egiptu: 'Molimo zajedno za mir u toj dragoj zemlji'

Rekao je kako je Amerika zabrinuta situacijom te da se politički problemi ne mogu rješavati silom. Najoštrije je osudio poteze privremene vlade te je pozvao na poštivanje prava na mirne prosvjede.

Obama tvrdi da Amerika ostaje uz Egipat i njegov narod, ali je istovremeno obavijestio tamošnje vlasti kako američka vojska otkazuje svoje sudjelovanje u skorašnjim vojnim vježbama, koje su se dosad održavale svake dvije godine.

Pozvao je na ukidanje izvanrednog stanja i na početak nacionalnog pomirenja. Istaknuo je kako SAD ne staje ni na čiju stranu te da s Egiptom želi razvijati partnerske odnose.

Nasilje se nastavlja

Nasilje je u Kairu i drugim gradovima nastavljeno i danas. Više stotina Mursijevih pristalica upalo je danas u jednu od vladinih zgrada u Kairu, koja je ubrzo zapaljena. U plamenu je i zgrada pokrajinske uprave u Gizi.

Jedan 21-godišnji policajac ubijen je vatrenim oružjem u napadu na poluotoku Sinaj, uporištu oružanih islamističkih skupina koje redovno napadaju snage reda. Još je jedan policajac stradao u napadu na policiju u Asiutu, u središtu zemlje.

Stotine pripadnika Muslimanskog bratstva izašlo je u četvrtak na ulice drugog po veličini egipatskog grada Aleksandrije kako bi prosvjedovalo protiv brutalnog obračuna s prosvjednicima dan ranije u Kairu.

Mursiju produljen pritvor

Istovremeno, egipatske su pravosudne vlasti objavile da su za mjesec dana produljile pritvor svrgnutome Mohamedu Mursiju, koji je smješten na nepoznatoj lokaciji pod optužbama za ubojstva i špijunažu.

Hollande: Poduzeti sve da se izbjegne građanski rat

Francuski predsjednik Francois Hollande u Elizejsku je palaču pozvao egipatskog veleposlanika u Parizu Mohameda Kamala i rekao mu da se mora poduzeti sve da se izbjegne građanski rat u njegovoj zemlji.

Oslobađanje zatvorenika, uz poštivanje pravnih procedura, moglo bi predstavljati prvi korak prema nastavku pregovora, prema priopćenju Elizejske palače koja se zalaže za političko rješenje i želi što ranije organiziranje izbora.

Egipatski veleposlanici pozvani na razgovore

Egipatski veleposlanici u Londonu, Berlinu i Rimu također su pozvani na razgovore. Visoki dužnosnik britanskog Foreign Officea osudio je uporabu sile u rastjerivanju prosvjednika i tražio je od egipatskih vlasti da djeluju suzdržano.

U Rimu bi ministrica vanjskih poslova Emma Bonino trebala u primiti egipatskog veleposlanika. Ona je najavila i da će se ministri vanjskih poslova EU vjerojatno sljedećeg tjedna sastati kako bi razmotrili stanje u Egiptu.

'Pokušali smo posredovati zajedno s SAD-om, no bezuspješno jer vojska nije prihvatila nikakve kompromise', kazala je Bonino na internetskoj stranici Affaritaliani.it. 'Sastanak ministara vanjskih poslova EU previđa se za ponedjeljak ili utorak', dodala je.

Norveška je ocijenila da stanje u Egiptu ima sva obilježja vojnog državnog udara.

Erdogan Zapadu: Kako možete govoriti o demokraciji i slobodi?

Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a i Arapsku ligu da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje masakra. Erdogan je prozvao zapadne zemlje i upozorio ih da nisu 'ništa rekle o Gazi, Palestini i Siriji gdje je ubijeno više od 100.000 ljudi'.

'Ništa niste rekli o Egiptu. Kako možete govoriti o demokraciji, slobodi i ljudskim pravima', pitao je Europljane i Amerikance čije, kako kaže, licemjerstvo osuđuje.

Kina zabrinuta

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je zabrinuto jer Izrael nije službeno reagirao na događaje u Egiptu i poziva na suzdržanost. Peking se nada da će svim stranama na prvom mjestu biti interes naroda i stanovništva, te da će pokazati suzdržanost kako bi se izbjegle nove žrtve.

Papa Franjo je u četvrtak molio za žrtve nasilja i za mir, dijalog i pomirenje. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene