Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin zabrinut

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini traže Putinovu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 8 sati po našem vremenu istekao je ultimatum kojeg je ukrajinski predsjednik dao separatistima za predaju oružja. Međutim, separatisti se nisu predali.

18:30 Brojni proruski prosvjednici okupili su se ispred zauzete policijske postaje u gradu Horlivka kako bi podržali proruske separatiste koji su napali policijsku stanicu. Ispred zgrade čuje se gromoglasno pjevanje, a viore se i ruske zastave.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

18:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin dobiva brojne pozive u pomoć iz istočne Ukrajine i 's velikom zabrinutošću' prati razvoj situacije, rekao je njegov glasnogovornik.

'Nažalost, dobivamo brojne pozive, upućene Putinu osobno, iz regija na istoku Ukrajine, koje traže da im se pomogne, da se intervenira na ovaj ili onaj način', rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov. 'Ruski predsjednik s velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u tim regijama', dodao je, kako prenosi Ria Novosti. Pomoć traže proruski separatisti novoproglašene 'Narodne Republike Donjeck'.

Jedan separatistički čelnik zatražio je na konferenciji za novinare u Slavjansku od Putina da 'osobno obrati pozornost na razvoj situacije i pomogne im koliko može'.

14:26 Najmanje 100 proruskih separatista napalo je u ponedjeljak sjedište policije u istočnom ukrajinskom gradu Horlivki, kazali su očevici za Reuters.

Snimke ukranjiske televizije pokazale su kako hitna pomoć zbrinjava ljude ozlijeđene tijekom napada na glavnu policijsku zgradu u gradu u pokrajini Donjeck u kojem živi oko 300.000 stanovnika.

VIDEO Antiteroristička operacija u Ukrajini: Ima mrtvih i ranjenih!

Do sada su proruski separatisti u Ukrajini osvojili niz upravnih i policijskih sjedišta na istoku zemlje.

Tako su zaposjeli zgradu regionalne uprave i sjedište regionalne policije u Donjecku, gradsko poglavarstvo u Mariupolju, sjedište službe državne sigurnosti u Luhansku, gradsko poglavarstvo u Makijivki, upravu gradske policije u Horlivki, sjedište policije i gradske uprave u Kramatorsku, kao i gradsku upravu i sjedište policije u Slovjansku u kojem su postavljene i barikade na cestama koje vode prema gradu, gradsku upravu u Jenakijevu i Harcijsku te poglavarstvo u Zuhresu.

13:22 Proruski separatisti napali su policijsku stanicu u ukrajinskom gradu Horlivka.

12:19 Tisuće ljudi okupile su se u gradu Gorlovka ispred policijske zgrade.

12:16 Na konferenciji za novinare u Moskvi ruski šef diplomacije odbacio je ukrajinske i američke optužbe da Rusija putem svojih agenata potiče nemire na istoku Ukrajine.

Raspad Ukrajine nije u ruskome interesu već Moskva želi da središnje vlasti u Kijevu postupaju jednako prema svim građanima. Lavrov je također zatražio objašnjenja o posjetu direktora američke središnje obavještajne agencije (CIA) Kijevu.

'Željeli bismo razumjeti što znače informacije o žurnoj posjeti direktora CIA-e, Johna Brennana Kijevu. Zasad nam nisu dali uvjerljiva objašnjenja', rekao je Lavrov. Optužio je Zapad za 'licemjerje koje prelazi granice' u sagledavanju događaja u Ukrajini, piše agencija AFP.

'Sjećamo se da je nasilje na Majdanu (središnji trg u Kijevu koji je bio središte proeuropskih prosvjeda) završio desecima i desecima mrtvih, a (Zapad) je to nazvao demokracijom, dok s druge strane naziva terorizmom mirne prosvjede koji se sada odvijaju na jugoistoku', rekao je Lavrov i zaključio 'To licemjerje prelazi granice'.

Pusić: Stanje u Ukrajini utječe i na našu regiju

12:03 Kina i Njemačka smatraju da pitanje Krima ne bi trebalo postati presedan, rekao je u ponedjeljak u Pekingu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon razgovora s kineskim kolegom Wangom Yiom.

'Razvoj događaja u Ukrajini zabrinjavajuć je, a Kini i Njemačkoj u interesu je da zajamče da ono što smo vidjeli na Krimu ne postane presedan', rekao je Steinmeier, a Wang je na sastanku u Pekingu s njemačkim kolegom istaknuo da je jedini način okončanja ukrajinske krize njezino rješenje političkim putem.

10:46 'Interes Rusije je da Ukrajina bude ujedinjena i svi njezini građani jednaki', kaže Lavrov.

10:43 Na konferenciji za novinare koja je u tijeku, ministar vanjskih poslov Rusije Sergej Lavrov, rekao je kako bilo koja sila koja ohrabri Kijev da koristi silu protiv prosvjednika, mora preuzeti odgovornost za svoje postupke. Dodaje da želi objašnjenje o izvještajima da je ravnatelj CIA-e posjetio Kijev.

10:36 RT javlja kako se svaki trenutak očekuje ukrajinska vojna akcija na istoku te države, nakon što separatisti nisu predali oružje.

10:34 O alarmantnom stanju u Ukrajini razgovara se i u Pekingu. Na sastanku kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia i njegovog njemačkog kolege Franka Waltera Steinmeiera u Pekingu, Yi kaže da je potrebna politička rezolucija kako bi se okončala kriza u Ukrajini, u trenucima kada su Moskva i Kijev sve bliži vojnom sukobu.

10:29 Ukrajinski predsjednik kaže da Vlada nema ništa protiv da se na istoku zemlje održi referendum u isto vrijeme kad i predsjednički izbori.

10:17 U 9 sati ujutro po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su lepršale na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

9:13 Rublja je jutros oslabila 1 posto naspram dolara, objavio je Reuters.

8:07 Za sada nema naznaka da su separatisti postupili u skladu s ultimatumom, javlja Reuters. Prema satelitskim snimkama NATO-a između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika nalazi se u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom.

8:00 U jučerašnjim sukobima na istoku Ukrajine ima poginulih na obje strane. Nakon što su separatisti počeli zauzimati gradske vijećnice i policijske postaje, ukrajinska vlast pokrenula je opsežnu antiterorističku akciju i dala separatistima ultimatum da do danas u 8 ujutro, po našem vremenu, predaju oružje.

Žestoki sukobi u Ukrajini, ima mrtvih i ranjenih!

Zapad optužuje Rusiju zbog vojnika na granici s Ukrajinom

7:01 Zapadne zemlje optužile su Rusiju na žurnoj sjednici Vijeća sigurnosti da je rasporedila desetak tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice, koje drži u pripremi po uzoru na invaziju na Krim, dok je Rusija osudila ukrajinsko vodstvo za rusofobiju i antisemitizam.

'Satelitske slike pokazuju da su između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom', rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant.

Francuski veleposlanik Gerard Araud ponovio Grantove primjedbe. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je odbacio kritike ustvrdivši kako su netočne. On je optužio vladu u Kijevu zbog nemira u cijeloj jugoistočnoj Ukrajini, a ukrajinsku prijetnju vojnom operacijom označio je 'zločinačkom uporabom sile'.

Nijedna zemlja u Vijeću sigurnosti nije snažno poduprla Rusiju. Tradicionalni saveznik Moskve u Vijeću sigurnosti, Kina, tek je pozvala sve stranke u Ukrajini na 'očuvanje mira i suzdržanost.

Janukovič: Ukrajina je na rubu građanskog rata

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je da je Ukrajina na rubu građanskog rata, javile su ruske novinske agencije.
'Prolivena je krv. Naša zemlja sada se nalazi u novoj situaciji: zapravo, na rubu je građanskog rata', rekao je.

Predsjednik koji je svrgnut u veljači nakon krvavih prosvjeda na kijevskom Majdanu, optužio je Sjedinjene Države da izravno utječu na sukobe na istoku Ukrajine.

'Želim ustvrditi da postoji izravna umiješanost Sjedinjenih Država u posljednja događanja, koje ne samo da se miješaju u ono što se događa u zemlji, već govore kako i što raditi' u Ukrajini, dodao je. Svrgnuti predsjednik govorio je u ruskom Rostovu na Donu.

Ministri EU raspravljat će o sankcijama Rusiji

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastat će se danas kako bi razgovarali o snažnijim sankcijama protiv Rusije zbog postupaka u Ukrajini.

Raspravljat će se o mogućim novim gospodarskim sankcijama, energetskim pitanjima te mogućnosti slanja misije policijskih i pravosudnih savjetnika u Ukrajinu kako bi se stabilizirala zemlja.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton u nedjelju je izrazila zabrinutost zbog 'vala aktivnosti koje poduzimaju naoružani pojedinaci i separatističke skupine u različitim gradovima istočne Ukrajine'.

Pozvala je Rusku Federaciju da povuče svoje postrojbe s ukrajinske granice i da prestane s bilo kakvim daljnjim akcijama usmjerenim na destabilizaciju Ukrajine.

Američki ministar financija Jack Lew, u petak je najavio kako će skupina sedam vodećih zemlja - G7 poduprijeti snažnije sankcije protiv Rusije ako Moskva nastavi poticati krizu u Ukrajini.

SAD spremne pojačati sankcije protiv Moskve

Sljedeći krug američkih sankcija, bio bi četvrti po redu od početka krize u Ukrajini, a vjerojatno će ciljati Ruse u Putinovoj blizini.

Međutim, sankcije neće nužno ciljati cijeli ruski poslovni sektori poput rudarstva, bankarstva i energetike, rekao je izvor. 'Široke sankcije po sektorima vjerojatno nisu za hitnu akciju.

Sankcije su najvidljiviji znak američke ljutnje na rusku aneksiju Krima prošloga mjeseca, što je odraz najdubljega pada američko - ruskih odnosa još od vremena Hladnoga rata.

'Rusija širi lažnu retoriku da opravda svoje nezakonite akcije u Ukrajini'

Američki State Department objavio je popis deset ruskih tvrdnji kojima je Moskva pokušala opravdati operaciju u Ukrajini poslije aneksije Krima.

'Rusija širi lažnu i opasnu retoriku kako bi opravdala svoje nezakonite akcije u Ukrajini. Ruski promidžbeni stroj promovira govor mržnje i potiče nasilje stvarajući lažnu prijetnju u Ukrajini', navodi State Department u priopćenju.

Ocjenjuje kako ne bismo vidjeli nasilje i tužne događaje potkraj tjedna da nije bilo bujice dezinformacija i ruskih provokatora koji izazivaju nerede na istoku Ukrajine.

Na ruske tvrdnje kako njihovi agenti nisu aktivni u Ukrajini, SAD podsjeća kako je ukrajinska vlada posljednjih tjedana uhitila desetine osumnjičenih ruskih obavještajaca, među kojima su neki bili i naoružani.

Na tvrdnje kako su proruski demonstranti isključivo ukrajinski državljani koji svojevoljno djeluju, kao i pokret Majdan u Kijevu, Amerikanci odgovaraju da ruske međumrežne stranice otvoreno novače dragovoljce iz Rusije kako bi poticali nasilje u Ukrajini. Ističu kako postoje dokazi da su mnogi od tih 'demonstranata' plaćeni za sudjelovanje u nasilju i neredima.

State Department smatra kako izgredi nisu spontani događaji, nego dio dobro usklađene ruske kampanje za poticanje separatizma i sabotažu ukrajinske države.

Amerikanci pobijaju i tvrdnje da separatistički vođe na istoku Ukrajine uživaju široku potporu naroda. Naime, nedavne demonstracije na istoku Ukrajine su skromne, kako ocjenjuje State Department, i nemaju široku potporu, posebno ako se usporede s prosvjedima na Majdanu.

'Velika većina stanovništva Donjecka, njih 65,7 posto, želi živjeti u ujedinjenoj Ukrajini i odbija ujedinjenje s Rusijom, pokazali su, kako navodi State Department, rezultati ispitivanja javnog mnijenja potkraj ožujka, koje je obavio Institut za društvena istraživanja u Donjecku.

Ruske pak tvrdnje kako postoji rizik da stanje na istoku Ukrajine preraste u građanski rat, SAD smatra kako događaja na ukrajinskom istoku ne bi bilo bez ruskih dezinformacija i provokacija.

Na ruske tvrdnje da Ukrajinci u Donjecku ne priznaju nelegalne vlasti u Kijevu i da su uspostavili nezavisnu Narodnu Republiku Donjeck, SAD uzvraća kako je veliki broj predstavnika civilnog društva i nevladinih organizacija u Donjecku odbacio deklaraciju Narodne Republike Donjeck, koju je, po njihovu mišljenju, donio manji broj separatista.

Također pobija ruske tvrdnje o smanjenju broja snaga na ukrajinskim granicama, navodeći kako za to nema dokaza. State Department navodi i kako ne postoje pouzdana izvješća da su Rusi u Ukrajini suočeni s prijetnjama.

Podsjetivši kako se u ukrajinskom parlamentu nalaze sve stranke koje su u njemu bile i prije događaja u veljači te na izjave manjinskih vođa ukrajinskih Židova, Nijemaca, Čeha i Mađara SAD pobija rusku tvrdnju da novu ukrajinsku vladu predvode radikalni nacionalisti i fašisti.

Na tvrdnju da Rusija ne koristi energiju i trgovinu kao oružje protiv Ukrajine, Amerikanci odgovaraju kako je Rusija u protekla dva tjedna podigla cijenu svog prirodnog plina za 80 posto koju mora platiti Ukrajina.

Upozorava i na ruske zahtjeve za povratom više od 11 milijarda dolara zbog ukidanja dogovora iz Harkova 2010. te navodi kako Rusija ograničava ukrajinski izvoz u Rusiju. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene