Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri dobitnice

Uručena Nobelova nagrada za mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nobelova nagrada za mir u subotu je u Oslu svečano uručena trima dobitnicama, predsjednici Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njezinoj sunarodnjakinji Leymah Gbowee i jemenskoj aktivistici Tawakkol Karman.

'Vi predstavljate najveću pokretačku snagu u promjenama u današnjem svijetu: borbi za ljudska prava općenito i posebice borbi žena za jednakost i mir', izjavio je predsjednik Nobelovog odbora Thorbjoern Jagland. Ovo je prvi put u povijesti dodjele nagrada da su tri žene dobile Nobolevu nagradu za mir.

Johnson Sirleaf (72) prva je predsjednica neke afričke zemlje izabrana na slobodnim izborima. Gbowee je mobilizirala i organizirala žene bez obzira na etničke i vjerske podjele kako bi se okončao rat u Liberiji i osiguralo sudjelovanje žena na izborima. Karman je odigrala vodeću ulogu u brobi za prava žena i demokraciju i mir u Jemenu. (Hina)

Pročitajte i ovo Projektil Ugrožavaju mir Hitno upozorenje: Ispalili topničke projektile blizu državne granice Slika nije dostupna 'Kontroverzna' odluka? Nagrada Europskoj uniji kao moralni poticaj za borbu s krizom

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene