Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana dodjela

Uručena Nobelova nagrada za mir: Pozivamo zemlje da odustanu od kemijskog naoružanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U norveškom Oslu svečano je dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Ovogodišnji dobitnik je međunarodna Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) danas je u Oslu službeno uručena Nobelova nagrada za mir za njen rad na uklanjanju tog vrsta oružja na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Desetak Kineza slavilo Kineski tisak osudio dodjelu Nobelove nagrade za mir, disidenti uhićeni Slika nije dostupna Čestitke i prosvjedi Kina osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir

'Izborom ovogodišnjeg dobitnika ohrabrujemo države koje još nisu pristupile Konvenciji o zabrani kemijskog oružja da to učine', rekao je predsjednik odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland prije no što je nagradu predao čelniku OPCW-a, Turčinu Ahmetu Uzumcuu.

Nobelovu nagradu za mir dobio OPCW

'Naš izazov danas je uvjeriti čelnike šest zemalja da se pridruže međunarodnoj Konvenciji o kemijskom oružju bez odgode i postavljanja uvjeta. Nema razumnog opravdanja da to ne učine, pogotovo s obzirom na oštru međunarodnu reakciju na nedavno korištenje kemijskog oružja u Siriji', rekao je Ahmet.

OPCW, zadužen za provedbu konvencije koja od 1997, zabranjuje proizvodnju i uporabu kemijskog oružja, danas ima 190 država članica, uključujući i Siriju, i jedan je od rijetkih uspješnih primjera na polju globalnog razoružanja.

U 16 godina OPCW je nadzirao uništenje više od 80 posto prijavljenog kemijskog oružja u svijetu. Samo šest država, Izrael, Sjeverna Koreja, Egipat, Južni Sudan, Burma i Angola, još nisu ratificirale zabranu uporabe i proizvodnje kemijskog oružja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene