441659
441659
441659
441659
441659

Urbanizacija u 3 minute: Evo kako su nicali gradovi u posljednjih 6.000 godina!

  • , 28.06.2016., 16:46
  • Autor:
  • komentara

Animator Max Galka je u svibnju na svojem blogu Metrocosm objavio zapanjujuću šarenu time-lapse kartu imigracije svjetske populacije u SAD-u od 1820. do 2013. godine. U lipnju je pak, objavio digitalnu mapu koja u 3 minute pokazuje povijest svjetske urbanizacije u posljednjih gotovo 6.000 godina.

 
 
 
 
Danas čak 54 posto svjetske populacije živi u gradovima (Screenshot YouTube)
Danas čak 54 posto svjetske populacije živi u gradovima (Screenshot YouTube)

Početak urbanizacije prikazan je osnivanjem drevnog sumerskog grada Erida (Eden) 3.700 godina prije Krista pa sve do današnjih gradova.

Galka na svojem blogu bilježi kako je praćenje urbanizacije koja se dogodila prije sredine 20. stoljeća bio težak posao, sve donedavno kada je tim znanstvenika s Yalea objavio opsežnu zbirku podataka o urbanizaciji sve do davnih vremena. 

Danas, čak 54 posto svjetske populacije živi u gradovima. Do 2030. godine taj postotak će se popeti na čak 75 posto što je značajan porast od 1960. godine kada je u gradovima živjelo tek 34 posto svjetske populacije. Do 19. stoljeća je u gradovima živjelo samo 3 posto stanovništva.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se