Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A zima tek dolazi

Upala pluća počela se širiti i među djecom u Europi: "Očekujemo ovo otkad smo sve zatvorili zbog korone"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dansku je pogodio isti tip upale pluća koji je ranije poharao Kinu.

Danki zdravstveni čelnici objavili su da je bakterijska infekcija protiv koje su antibiotici beskorisni dosegla razinu epidemije. Radi se o istom patogenu kojeg su kineske vlasti okrivile za val upala pluća među djecom.

U Kini se zbog toga ponovo preporučuju zaštitne maske, a danski stručnjaci su otkrili da se u proteklih pet tjedana broj zabilježenih slučaja utrostručio te da će ove zime biti pogođeno još djece. Osim toga, veći broj upala pluća među djecom je zabilježen i u Švedskoj i u Nizozemskoj.

Pročitajte i ovo Izjave nakon sastanka POZIVI NA GRAĐANSKI NEPOSLUH Seljaci bijesni nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede: "Oni nas ismijavaju, kao da smo došli u cirkus"

Hanne-Dorthe Emborg iz danskog instituta Statens Serum je upozorila da pojava upala nije neuobičajena i da su stručnjaci već neko vrijeme predviđaju da će se njihov broj povećati. U Danskoj se ovako nešto događa otprilike svake četiri godine, a zadnji put se dogodilo 2018., izvijestio je Daily Mail.

"Zadnje četiri godine je broj infekcija mikoplazme iznimno nizak i zbog toga nije neuobičajeno da je sada došlo do epidemija. Mi ju zapravo očekujemo otkad smo zbog COVID-a zatvorili zemlju", pojasnila je.

Pročitajte i ovo Radnici Dalmacijavina Stižu zaostale plaće Radnici Dalmacijavina o odluci Vlade: "Danas je sretan dan jer smo dočekali pravdu"

Ovog puta će, na što su upozorili i u Kini, biti izraženija zbog toga što djeca tijekom koronakrize nisu bili izloženi bakteriji.

"Postoji skupina djece koja nemaju imunitet i možemo očekivati veći broj zaraza nego što smo imali prije pandemije", pojasnila je.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je ustvrdio da nema straha od pogoršanja situacije.

"Ovo je vrlo čest fenomen u mnogim državama i u Kini je sve pod kontrolom", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene