Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima još otvorenih pitanja

Uoči summita u Minsku on osjeća 'osjetni napredak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da postoji "osjetan napredak" u pripremama za summit o Ukrajini što će se poslije podne održati u Minsku u Bjelorusiji, ali je istodobno upozorio na još otvorena pitanja o nadzoru granice.

Čelnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke u srijedu poslije podne trebali bi se susresti u Minsku kako bi se dogovorili o mirovnom planu za istok Ukrajine, gdje je u borbama između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga u posljednjih nekoliko mjeseci poginulo više od 5.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Lavrov je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom kritizirao Ukrajinu koja, po njegovu mišljenju, postavlja "nerealne" zahtjeve jer svaki dogovor uvjetuje ponovnim preuzimanjem punog nadzora nad granicom prema Rusiji.

'Ako Rusija nastavi s agresijom, porast će cijena koju mora platiti'

"To je upravo ono što predstavnici ukrajinskih vlasti pokušavaju posljednjih dana", rekao je Lavrov.

"Uvjetovati sve ostalo vraćanjem nadzora nad granicama, dok se vode borbe, dok mnogi drugi problemi nisu riješeni, to je po mome mišljenju naprosto nerealno", rekao je ruski šef diplomacije.

Prema njegovim riječima, u svakom dogovoru o granici trebaju sudjelovati predstavnici samoproglašene separatističke "narodne republike" u području Donecka i Luhanska na istoku Ukrajine, koji nadziru dijelove granice.

Lavrov je optužio ukrajinske snage za pokušaj osvajanja područja uoči pregovora, rekavši kako to umanjuje šanse za dogovor s pobunjenicima o granici.

Ukrajinska nacionalna garda objavila je da je u utorak pokrenula ofenzivu protiv proruskih pobunjenika u Mariupolu na jugoistoku zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene