Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogradili se od izjave Pape

UN: Pokolj Armenaca bio je 'užasan zločin', ali nije genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubijanje Armenaca 1915. bio je "užasan zločin", ali ne i genocid, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik glavnog tajnika UN Bana Ki-moona Stephane Dujarric.

Time je Ban pokazao neslaganje s ocjenom koju je papa Franjo iznio u nedjelju tijekom posebne mise zadušnice, nazvavši pokolj Armenaca u Turskoj "prvim genocidom u 20. stoljeću". Ta je njegova izjava uzrokovala pravu buru na relaciji Vatikan-Turska, jer Ankara tvrdi da masovne deportacije i ubijanje Armenaca tijekom Otomanskog carstva u 1. svjetskom ratu nije bio genocid. Armenski izvori tvrde da je tad ubijeno 1,5 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Slika nije dostupna 'Papina izjava neumjesna' Turci o Papi: Pokazao 'križarski duh' nazvavši pokolj Armenaca iz 1915. genocidom

"(Glavni tajnik) potpuno je svjestan osjetljivosti koju za sobom povlači karakterizacija događaja iz 1915.", rekao je Dujarric.

Šute već sto godina: 'I krave na ispaši znaju da je to bio genocid'

Ban smatra da će "utvrđivanje činjenica" o tim ubojstvima istragom u kojoj će surađivati obje strane "osnažiti kolektivnu odlučnost da se spriječi da se ikad više dogode slični užasni zločini", kazao je glasnogovornik.

Službeno obilježavanje stote godišnjice pokolja održat će se 24. travnja u Armeniji, a memorijalna događanja predviđena su i u Istambulu, gdje je tog dana 1915. policija uhitila više od 200 najuglednijih pripadnika armenske zajednice kako bi bili deportirani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene