441416
441416
441416
441416
441416

Turci o Papi: Pokazao 'križarski duh' nazvavši pokolj Armenaca iz 1915. genocidom

  • , 25.06.2016., 22:14
  • Autor:
  • komentara

Zamjenik turskog premijera rekao je u subotu kako je 'neumjesno' što je papa Franjo označio kao genocid pokolj Armenaca iz 1915. koji su provele osmanske snage te da to odražava 'križarski duh' papinstva.

 
 
 
 
Papa Franjo u posjetu Armeniji (Foto: AFP)
Papa Franjo u posjetu Armeniji (Foto: AFP)

Odstupajući od pripremljenog teksta tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak Papa Franjo je upotrijebio riječ 'genocid' kako bi opisao to masovno ubijanje, godinu dana nakon što je razbjesnio Tursku sličnom izjavom.

'Papina izjava je veoma neumjesna', rekao je Nurettin Canikli novinarima u crnomorskom gradu Giresunu. 'Moguće je nažalost vidjeti sve odraze i tragove križarskog duha u akcijama papinstva i pape', rekao je.

Turska prihvaća da je mnogo kršćanskih Armenaca koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeno u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali osporava tvrdnje da je ubijeno do 1,5 milijun te niječe da su ubijanja bila organizirana u kojem slučaju bi predstavljala genocid. Isto tako tvrdi da je i mnogo muslimanskih Turaka bilo ubijeno u to doba.

'To nije objektivna izjava i ne izražava istinu...i cijeli svijet to zna, a znaju to i Armenci', rekao je Canikli u izjavi koju je objavio dnevnik Hurriyet. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se