Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak političara

Umro Richard Holbrooke, 'Buldožer' američke politike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Richard Holbrooke umro je u bolnici u Washingtonu od posljedica puknuća aorte, izvijestile su američke TV mreže.

Američki dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer se čeka službena objava obitelji i State Departmenta o Holbrookevoj smrti, objavio je NBC News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Holbrooke: BiH se neće raspasti Slika nije dostupna Holbrooke: Karadžiću nije zajamčen oprost od haaškog progona

Holbrooke, koji je zbog svog energičnog stila dobio nadimak 'Buldožer', primljen je u petak u Sveučilišnu bolnicu George Washington nakon što mu je pozlilo na sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu udaljenom nekoliko blokova. Povrgnut je operaciji rekonstrukcije puknute aorte koja je trajala 21 sat, a u nedjelju je ponovo operiran što je trajalo sedam sati. U ponedjeljek ujutro je objavljeno da je u vrlo kritičnom stanju, ali stabilno.

>> Holbrooke kritično nakon operacije

'Div američke vanjske politike'

Njegova smrt uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je Obama opisao Holbrookea kao 'istaknutu figuru američke vanjske politike' i presudnog protagonista u razvoju američke politike za Afganistan.

'On je jednostavno jedan od divova američke vanjske politike', rekao je Obama u ponedjeljak tijekom božićnog prijema u State Departmentu. Ranije u ponedjeljak državna tajnica Hillary Clinton istakla je Holbrookeovu dugu i predanu javnu službu.

'50 godina služio SAD-u'

'On je dao gotovo 50 godina svoga života služeći Sjedinjenim Državama', rekla je Clinton nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Kanade Lawrenceom Cannonom i meksičkom ministricom vanjskih poslova Patriciom Espinosa u Ottawi. State Department je u nedjelju objavio da je primio pozive afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i pakistanskog predsjednika Asifa Ali Zardarija, koji su poželjeli skori oporavak uglednog diplomata.

Holbrookova smrt uslijedila je samo nekoliko sati prije 15. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu 14. prosinca 1995., kod čijeg je pregovaranja u vojnoj bazi Dayton u saveznoj državi Ohio, on kao mirovni posrednik odigrao presudnu ulogu.

Počeo od Vijetnamskog rata

Hoolbroke je posljednjih dana radio na novoj reviziji politike Obamine administracije u ratu u Afganistanu, čija se objava očekuje u četvrtak.

Diplomatsku karijeru počeo je 1962. u Južnom Vijetnamu, a sudjelovao je i na mirovnim pregovorima o završetku Vijetnamskog rata 1973. u Parizu. Službovao je i kao veleposlanik u Ujedinjenim narodima za vrijeme administracije Billa Clintona. Također je bio veleposlanik u Njemačkoj 1993-1994. te zatim pomoćnik državne tajnice za europske poslove.

Početkom 2009. imenovan je posebnim američkim izaslanikom za Pakistan i Afganistan koje je često posjećivao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene