Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro Abbe Pierre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abbe Pierre umro je u 94. godini. Rimokatolički svećenik odrekao se bogatstva kako bi svoj život posvetio skrbi za beskućnike čime je stekao status najpoštovanijeg Francuza.

S Abbeom Pierreom Francuska je izgubila 'ličnost od goleme važnosti, svoju savjest, čovjeka koji je personificirao božansko', izjavio je predsjednik Jacques Chirac primivši vijest o smrti.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso Ilustracija Kolege u šoku Iznenada preminuo glazbeni urednik Hrvatskog radija: "Posvećen glazbi, uvijek je tražio ono najbolje"

Drugi francuski dužnosnici hvalili su dugogodišnji rad istaknutog svećenika, opisujući ga kao neumornog križara u ratu protiv siromaštva koji je nesebično pomagao društvenim izopćenicima, ljudima gurnutima na rub zapadnjačkog društva.

Abbe Pierre primljen je u parišku bolnicu 14. siječnja zbog bronhitisa, a umro je jutros od dišnih komplikacija.

Rođen 1912. godine kao peto dijete u obitelji trgovca svilom. Pravim imenom Henri-Antoine Groues odrekao se udobna života da bi postao redovnik, a za nadimak je odabrao 'Abbe Pierre' (abbe je u francuskom tradicionalna titula za svećenika).

Posebice je bio aktivan u Pokretu otpora tijekom Drugog svjetskog rata kada je krivotvorio identifikacijske isprave kako bi pomogao izbjeglicama u prelasku granice.

Nakon rata počeo je kampanju za beskućnike 1949. godine, a proslavio se kada je 50-ih godina pokrenuo kampanju traženja skloništa za tisuće ljudi kojima je prijetila smrt zbog oštre i hladne zime. Njegov je poziv tada pobudio val simpatija i danas lanac tih domova za beskućnike postoji u 41 zemlji.

Iako je život Abbea Pierrea malo poznat izvan njegove domovine, u Francuskoj je redovito zauzimao istaknuto mjesto po popularnosti pa je lani zauzeo treće mjesto na ljestvici "najvećih Francuza svih vremena", iza generala Charlesa de Gaullea (kojega smatraju junakom Drugog svjetskog rata), te znanstvenika Louisa Pasteura iz 19. stoljeća.

Pitanje beskućnika ovih je dana ponovno dospjelo u središte javnosti nakon što su udruge podigle šatore za beskućnike u Parizu kako bi skrenule pozornost na njih. Francuska vlada je prošlog tjedna predstavila nacrt zakona kojim bi se siromašnima omogućilo zakonsko pravo na smještaj.

Iako su Abbea Pierrea slavili zbog njegova humanitarnog rada i uspoređivali s Majkom Terezijom iz Calcutte, Rimokatolička crkva nije uvijek blagonaklono gledala na sve njegove zamisli. Tako je 2005., Abbe Pierre šokirao Crkvu zagovarajući pravo svećenika na brak i zauzimajući se za zaređivanje žena, te priznnjem kako je i sam kršio zavjet čistoče.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene