Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozakonili dječji rad

Umjesto u igri djetinjstvo provode u rudnicima: 'Ako ne radimo, ostat ćemo gladni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Boliviji prema procjenama radi milijun djece od 5 do 17 godina. Prva je zemlja na svijetu koja je ozakonila dječji rad.

Bolivija je postala prva zemlja na svijetu koja je ozakonila dječji rad! Dob za zapošljavanje spustila se s 14 na 10 godina. U zemlji u kojoj vlada siromaštvo, djeca čine 15 posto radne snage.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Na kritike udruga za zaštitu djece, političari odgovaraju kako će radom djeca pomoći roditeljima, što će dovesti do iskorjenjivanja siromaštva.

Oni djetinjstvo provode u rudnicima. Ne u igri. U opasnom i nepredvidivom poslu, provlače se tamo gdje odrasli ne mogu.

Parlament izglasao dječji rad: To će razviti duh poduzetništva?!

'Puno djece radi ovdje u rudniku. Preopasno je', kaže 16-godišnji Agustin.

On je počeo s 9 godina. Procjenjuje se da u Boliviji radi milijun djece od 5 do 17 godina kako bi pomogli svojim siromašnim obiteljima.

'Radimo jer trebamo novac. Ako danas ne radimo, ostat ćemo gladni. Ako sutra ne budemo radili, ni sutra nećemo ništa jesti. To je naša sudbina', priča 13-godišnji Wily.

Prvi na svijetu ozakonili dječji rad

Upravo zbog teške ekonomske situacije u zemlji koja je gotovo 20 puta veća od Hrvatske, Bolivija je snizila dobnu granicu za rad na 10 godina, i tako prva na svijetu ozakonila dječji rad.

'To je dobar zakon koji pokazuje mijenjanje stvarnosti, uključuje međunarodne konvencije i pokazuje kako postaviti stvari da se uvjeti u kojima djeca žive poprave', objasnio je bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Kao tinejdžerica postala žrtva modernog ropstva: 13 godina je plaćali samo 4 dolara NA TJEDAN!

Rad u uskim rudarskim oknima nije rijetkost. No najviše djece radnika je na bolivijskim ulicama. Prema novom zakonu, smiju raditi samo ako idu u školu.

'Desetero je nas braće i sestara i rođaka koji radimo. Prodajemo slatkiše, peremo vjetrobrane, čistimo cipele', kaže Wily.

Udruge za zaštitu prava djece od Bolivije traže sprječavanje, a ne poticanje dječjeg rada. Na kritike parlamentarci odgovaraju kako će zakon iskorijeniti ekstremno siromaštvo u zemlji.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene