Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pilot projekt u Francuskoj

Uveli plaćanje otiskom prsta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pilot projektu sudjeluje oko 1.500 kupaca jednog francuskog supermarketa koji će tijekom sljedećih pola godine plaćanje karticama autorizirati otiskom prsta.

Na sjeveru Francuske upravo je pokrenut potencijalno revolucionaran pilot projekt s kojim bi 'provlačenje' kreditnih ili debitnih kartica na blagajnama moglo otići u povijest.

Pročitajte i ovo Radno vrijeme trgovina i šoping centara 3. ožujka (Ne)radna nedjelja Niste obavili kupnju na vrijeme? Provjerite radno vrijeme trgovina i šoping-centara Radno vrijeme trgovina i šoping centara, ilustracija sve na jednom mjestu Detaljan popis: Pogledajte radno vrijeme trgovina i šoping-centara ove nedjelje

Oko 1.500 kupaca jednog supermarketa u gradu Villeneuve d'Ascqu dio su pokusne skupine koja od utorak plaćanje vrši ostavljajući svoj otisak prsta na posebnom biometrijskom čitaču. Sa sobom i dalje moraju nositi kartice, ali poanta je da ih ne moraju vaditi iz novčanika ili džepa.

>> Tehnologija koja će zauvijek promijeniti šoping!

Spomenuti čitač funkcionira tako da prvo skenira otisak mušterije na blagajni, a zatim pošalje bežični signal koji, pod uvjetom da se kartica nalazi na manje od dva metra, pronađe i skenira čip kartice. Da bi stvar radila, u čipu na kartici mora biti pohranjen otisak prsta njezina vlasnika.

'Ne trebam vaditi karticu, nije me više strah da će mi je netko ukrasti', rekao je Jean Ghekiere, jedan od članova pokusne grupe kupaca.

Iza pilot projekta stoji tvrtka Natural Security, a testiranje će trajati sljedećih šest mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene