Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac za Ukrajinu

Otkrivena velika korupcija pri nabavi oružja: Pod istragom petorica visokih dužnosnika

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) tvrdi da je otkrila korupciju u kupovini oružja unutar vojske tešku oko 40 milijuna dolara.

Pod istragom su petorica visokih dužnosnika u Ministarstvu obrane i jedan dobavljač oružja.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) navodi da su dužnosnici za obranu potpisali ugovor za 100.000 granata u kolovozu 2022. godine. Plaćanje je izvršeno unaprijed, a dio je novca prenesen u inozemstvo, ali oružje nikada nije isporučeno, javlja BBC.

Upravo je korupcija glavna prepreka u ukrajinskom nastojanju da se pridruži Europskoj uniji.

SBU je izjavio da je istraga otkrila dužnosnike Ministarstva obrane i upravitelje dobavljača oružja Lviv Arsenal, "koji su ukrali gotovo 1,5 milijardi hrivnji u kupovini granata".

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi

"Prema istrazi, u pronevjeri su sudjelovali bivši i sadašnji visoki dužnosnici Ministarstva obrane i čelnici povezanih tvrtki", navodi se.

SBU tvrdi da unatoč tome što je ugovor o granatama sklopljen šest mjeseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom opsegu, nijedna artiljerijska granata nikada nije poslana.

Jednog od osumnjičenih uhitili su dok je pokušavao napustiti Ukrajinu i trenutačno je u pritvoru, rekla je SBU.

Pročitajte i ovo DIjamantni nakovanj Dao mu i ime Kakav sretnik: Prvi put posjetio park i pronašao dijamant

Glavni tužitelj Ukrajine tvrdi da su ukradeni fondovi zaplijenjeni i bit će vraćeni proračunu za obranu.

Ukrajina je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja prema indeksu percepcije korupcije za 2022. godinu, koji provodi organizacija Transparency International za kampanje i istraživanja.

Ipak, napori u borbi protiv korupcije počinju davati rezultate. To je jedna od samo 10 zemalja koje stalno napreduju na ljestvici Transparency Internationala, a u desetljeću se popela 28 mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene