Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao mu i ime

Kakav sretnik: Prvi put posjetio park i pronašao dijamant

DIjamantni nakovanj
DIjamantni nakovanj Foto: Dan Shim/ASU
Parižanin Julien Navas posjetio je SAD kako bi gledao lansiranje prve misije slijetanja na Mjesec u SAD-u u posljednjih nekoliko desetljeća iz Cape Canaverala, a pravu avanturu doživio je na usputnom izletu.

Julien Navas tijekom posjeta SAD-u odlučio je posjetiti i park Krater dijamanata u Arkansasu i odmah pronašao smeđi dijamant od 7,46 karata.

Navas je 11. siječnja u parku unajmio osnovnu opremu za iskapanje dijamanata i bacio se u potragu.

"Došao sam do parka oko devet sati i počeo kopati. To je posao koji slama leđa, pa sam poslijepodne uglavnom tražio po površini bilo što što se isticalo", kazao je Navas, piše u priopćenju parka.

I kišno vrijeme išlo mu je u prilog jer voda isprala sloj zemlje s površine i olakšala potragu.

"Kako kiša pada na polje, ispire zemlju i otkriva teške stijene, minerale i dijamante blizu površine", objasnio je pomoćnik voditelja parka Waymon Cox.

Oduševljeni Navas pronađenom kamenu mogao je dati i ime pa ga je nazvao po zaručnici Carine, kojoj je jedva čekao javiti dobre vijesti.

Kamen koji je pronašao čokoladne je boje, zaobljen i veličine bombona. Parižanin kamen planira dati prerezati na dva dijela i jedan pokloniti budućoj supruzi, a drugi kćeri.

Dijamant Carine osmi je najveći pronađen u parku od 1972. kad je park postao nacionalni. U prosjeku posjetitelji dnevno u njemu pronađu dva dijamanta, a potražno područje od 37,5 hektara osoblje parka povremeno preore kako bi se omekšalo tlo i potaknula prirodna erozija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene