Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi 'pritišću'

Ukrajina 'slomila' pobunjenike u Luhansku, Rusija prijeti 'ciljanim udarima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski redsjednik Petar Porošenko najavio je da će Kijev u ponedjeljak prezentirati međunarodnoj zajednici dokaze upada iz Rusije.

Ukrajina tvrdi da su njezine snage okončale pobunjeničku blokadu strateške zračne luke u Luhansku na istoku zemlje u vrijeme dok razmjenjuje optužbe i prijetnje s Rusijom glede povreda zajedničke granice nakon što je tijekom vikenda došlo do žestokog sukoba, javljaju svjetske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Ukrajinska vojska je priopćila da su njezini borbeni zrakoplovi nanijeli velike gubitke proruskim separatistima u zračnim udarima na položaje pobunjenika, uključujući konvoj oklopnih vouzila za koji Kijev kaže da je prešao granicu iz Rusije.

Ured ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka je priopćio da će Kijev u ponedjeljak prezentirati međunarodnoj zajednici dokaze upada iz Rusije.

Istodobno, Rusija vrši pritisak na Kijev zbog smrti jednog Rusa kojega je, kako navodi, ubila ukrajinska granata koja je pogodila stambeno područje u ruskom pograničnom gradu.

Ukrajinci su demantirali da se radi o njihovoj granati. Međutim, ruski list Kommersant objavio je u ponedjeljak da Moskva razmatra mogućnost 'ciljanih udara' u znak odmazde.

Granata iz Ukrajine pogodila kuću u Rusiji! Evo ruskog odgovora...

Pozivajući se na izvor blizak Kremlju, Kommersant piše da Moskva 'točno zna otkuda su izvedeni napadi'.

'Naše strpljenje ima granice', rekao je izvor dodavši da Rusija neće poduzeti akciju velikih razmjera nego da će to biti 'isključivo ciljani i selektivni napadi na položaje s kojih su izvršeni napadi na ruski teritorij'.

Pojačana vojna aktivnost i prijetnja Rusije 'nepovratnim posljedicama' nakon prekograničnog granatiranja predstavlja oštru eskalaciju tromjesečnog sukoba između ukrajinskih snaga i separatista koji su uspostavili 'narodne republike' na istoku zemlje i koji kažu da se žele pridružiti Rusiji.

Porošenkov ured navodi da su ukrajinske snage uz potporu zrakoplova probile pobunjeničke položaje oko zračne luku u Luhansku i okončali pobunjeničku blokadu.

Gradonačelnik Luhanska izjavio je u ponedjeljak ujutro da su u pucnjavi ubijena tri civila, a da je 14 ranjeno u posljednja 24 sata, javlja agencija France Presse.

Glasnogovornik tzv. Narodne republike Luhansk kazao je da je 30 speratističkih boraca ubijeno u ukrajinskoj vatri na selo Oleksandrivka, prenosi ruska agencija Interfax.

Separatisti su u ponedjeljak evakuirali autobusima oko 200 stanovnika Donjecka preko ruske granice na područje Rostova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene