Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razdoblje prazne stolice

Benedikt XVI. više nije Papa, evo zadnje poruke na Twitteru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. otišao je iz Vatikana u Castel Gandolfo. 'Ovo je drugačiji dan od drugih dana za mene. Više nisam Papa. Ali sam još u Crkvi i ja sam hodočasnik', poručio je vjernicima.

Točno u 20 sati Benediktu XVI. završio je pontifikat. Zazvonila su sva zvona na trgu u Castel Gandolfu, a čuli su se i povici 'živio Papa!'. S obzirom na kraj njegove papinske službe prestaje ga čuvati Švicarska straža koja se vratila u Vatikan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koje doba dana Kada treba gledati u dimnjak Sikstinske kapele? Slika nije dostupna Tko će biti izabran? Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave?

Sad već bivši papa Benedikt XVI. se s balkona papinske rezidencije u Castel Gondolfu obratio vjernicima. 'Dragi prijatelji, zahvaljujem na vašem prijateljstvu i brizi.

Ovo je drugačiji dan od drugih dana za mene. Više nisam Papa. Ali sam još u Crkvi i ja sam hodočasnik.

Svim snagama htio bi raditi za dobrobit čovječanstva, Svima vam najljepša hvala.

Prihvatite moj blagoslov, u ime Oca, Sina i Duha svetoga. Laku noć svima', poručio je.

Posljednjih 15 minuta

Papa se na heliodromu u Vatikanu oko 17 sati posljednji put kao poglavar Katoličke crkve pozdravio s dužnosnicima i kardinalima Vatikana. Nakon 15-ak minuta leta, stigao je u Castel Gandolfo.

Oko 17 sati papa Benedikt XVI. svijetu je uputio i svoju posljednju poruku putem Twittera.

Odlazak Pape u studiju Nove TV komentira bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu, danas prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Emilio Marin.

'Ovo što ćemo danas vidjeti, nitko nikad nije vidio u povijesti', rekao je Marin. 'To je jedna milenijska gesta', zaključio je.

Marin je rekao kako je pratio papin oproštaj s kardinalima te da je čuo tijekom toga i riječi kardinala Jeana Louisa Torana. 'Ivan Pavao II dao je vanjsko lice Crkve, a Benedikt XVI. dao je unutarnje lice Crkve', prenio je Toranove riječi Marin.

Odličan dokumentarac o papi Benediktu XVI gledajte večeras u 20h na Doma TV! Osim upoznavanja najskrivenijih dijelova Vatikana, gledatelji će imati jedinstvenu priliku vidjeti poglavara katoličke crkve u do sad u Hrvatskoj neviđenim trenucima. Papin radni dan počinje u 5 ujutro kavom i čitanjem novina, nakon čega održava misu u privatnoj kapelici. Kamere je pustio i u svoju iznenađujuće skromnu radnu sobu, a gledatelji će prvi puta vidjeti kako iz njegovog kuta izgleda trenutak kada pozdravlja vjernike na Trgu sv. Petra. Benedikt XVI je oko 17 sati talijanskim državnim helikopterom iz Vatikana otišao u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo gdje se kao poglavar Katoličke crkve s balkona posljednji puta pojavio pred vjernicima. Papina Švicarska garda svoj će posao osiguranja Benedikta XVI. završiti u 20 sati.

Papa Benedikt XVI. napušta svoje dužnosti na čelu Katoličke Crkve. Prijepodne se oprostio od kardinala, a ruku mu je poljubio i nakratko s njim porazgovarao i kardinal Josip Bozanić.

Papa Benedikt XVI. ranije se sastao s kardinalima koji su stigli u Rim.

Papa im se obratio te istaknuo kako mu je bila radost kročiti s njima u svjetlosti i prisutnosti Gospodina. Poručio im je kako su mu njihovi savjeti bili od velike pomoći te da je bilo dobrih, ali i manje dobrih trenutaka.

'Bilo je i trenutaka kada se pojavio oblak nad zemljom no trudili smo se služiti Kristu', rekao je kardinalima Papa. Poručio je i kako će se nastaviti moliti da crkva nastavi rasti 'u dubinu i širinu'.

Papa obećao 'bezuvjetnu' poslušnost svom nasljedniku

Obraćajući se kardinalima zadnjeg dana svoje službe, papa Benedikt XVI. pozvao je Rimokatoličku crkvu da se ujedini oko njegova nasljednika i obećao je svoju 'bezuvjetnu' poslušnost novome papi.

'I dalje ću vam biti blizu u molitvi, posebice u idućih nekoliko dana ... dok budete birali novoga papu kojemu ja danas obećajem svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost', rekao je Benedikt XVI.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene