Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koje doba dana

Kada treba gledati u dimnjak Sikstinske kapele?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge će oči od utorka popodne biti uperene u dimnjak instaliran na krovu Sikstinske kapele, piše u ponedjeljak National Catholic Reporter.

Ako ne želite na njega motriti cijeli dan, National Catholic Reporter objašnjava u koje doba dana treba očekivati pojavu dima i objavu o tome je li izabran novi poglavar Katoličke crkve. Sve dok novi papa ne bude izabran, dvaput na dan, oko podneva i oko 19 sati, iz dimnjaka će se uzdići crni dim. Bijeli dim se može očekivati u isto vrijeme, ali i prije, oko 10:30 ili oko 16:30, dobije li netko od kardinala dvotrećinsku većinu u prvom prijepodnevnom ili prvom popodnevnom krugu glasovanja.

Naime, kardinali glasuju četiri puta na dan, dvaput ujutro i dvaput popodne. Ne bude li izbora, listići se ne spaljuju na kraju svakog glasovanja, nego jednom na kraju jutarnjeg turnusa i jednom na kraju popodnevnog. U slučaju izbora listići se spaljuju odmah.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uživo iz Vatikana Kardinalu pozlilo za vrijeme mise u Bazilici svetog Petra! Slika nije dostupna Kako biraju ime Evo zašto se novi papa neće zvati Petar!

>> Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave?

Boja dima često je u povijesti bila neprepoznatljiva. Kada je izabran Benedikt XVI. dim je bio sivkast i zbunbio je i novinare i sve ostale koju su pratili konklave. Ako se dim pojavi oko 10:30 ili oko 16:30 gotovo je sigurno da je "bijel" bez obzira na boju. To, međutim, neće vrijediti za dim oko podneva ili oko 19 sati. Vatikan u tom slučaju ima rezervni plan. Zvona bazilike svetog Petra koja moraju potvrditi da je papa izabran.

Kardinali u konklave ulaze u utorak u 16:30 sati. Najveći favoriti za izbor, po pisanju talijanskih i svjetskih medija, milanski su nadbiskup Angelo Scola i brazilski kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola. Odmah iza njih čekaju kanadski kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, i bostonski nadbiskup Sean Patrick O'Malley, zanimljiv i po tome da je jedini pripadnik franjevaca kapucina u kardinalskom zboru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene