Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka ga pritvor?

Uhićen bivši šef Hypo banke u Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši izvršni direktor koruške Hypo Alpe Adria banke, Wolfgang Kulterer, jutros je uhićen, prenose austrijski mediji, pozivajući se na obavijest tužiteljstva u Klagenfurtu.

Razlozi zbog kojih je Kulterer uhićen jest pokušaj bijega, zataškavanje dokaza u vezi s istragom i opasnosti od počinjenja istog kaznenog djela, piše News.at. Zašto je Kulterer uhićen tek sada, samo je predmet nagađanja po austrijskim medijima, s obzirom i na zasad prikriven identitet druge osobe, koja je isto tako uhićena u desetak racija, koje je policija provela po Beču i Klagenfurtu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokupio novac u Trstu Žužul preuzimao novac za Sanadera? Slika nije dostupna Suđenje Kultereru Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

>> Josipović o Hypo banci: Utvrdit ćemo jesu li Hrvati upleteni

Tijekom dana sudac bi trebao saslušati Kulterera i drugu uhićenu osobu i odlučiti treba li im se odrediti istražni pritvor do suđenja. Kulterer je 2006. godine bio izvršni direktor Hypo banke, a istu je banku uzdigao od male nacionalne banke, do internacionalne korporacije, pogotovo na Balkanu. Skandal oko Hypo banke, najveći je bankarski skandal u Austriji, a tamošnji i domaći mediji pisali su isto tako i o umiješanosti bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u aferu, što je on porekao.

Očekivano uhićenje

Uhićenje Kulterera očekivalo se tjednima. Bivši šef Hypo banke već je ranije svjedočio o nekim rizičnim poslovima u Hrvatskoj. Navodno je u svjedočanstvima pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom spomenuo imena osoba koje su dobivale takve kredite, poput Vladimira Zagorca, Brune Orešara, Ninoslava Pavića i još nekih poduzetnika. Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak kaže da je njegov klijent sve kredite dobio po strogim zakonima. Kredite je morao proslijediti preko međunarodne revizorske kuće koja je radila procjenu nekretnina.

‘Procijenjeno je da je svaka nekretnina koju je Zagorec kupio 30% vrjednija od samog kredita. Banka na svakoj toj nekretnini ima hipotekarni kredit i osigurao je svoje interese i plasman svog novca. Ako je u samoj banci netko radio nešto što nije smio raditi, to nema nikakve veze s mojim klijentom’, rekao je Hodak.

Austrijski istražitelji najavili su da će na svjedočenje o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj ponovno pozvati guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. U aferi Hypo neizostavno se spominju i imena političara koji su bili u dobrim odnosima s tom austrijskom bankom. U Hrvatskoj su to bivši premijer Ivo Sanader i istarski župan Ivan Jakovčić. Kutlerer je malu regionalnu banku u nekoliko godina doveo do statusa lidera na prostorima bivše Jugoslavije. Istražitelji sumnjaju da je pritom koristio političke veze u svim tim zemljama. Posebice s nedavno preminulim prvim čovjekom Koruške kontroverznim Joergom Haiderom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene