Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar asteroida

'Jedino što možemo učiniti da spriječimo katastrofu je imati puku sreću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlju je između 2000. i 2013. pogodilo 26 asteroida koji bi u slučaju udara imali eksplozivnu snagu između 1 i 600 kilotona TNT-a, kaže privatna američka zaklada koja traži donacije za svemirsku misiju čiji bi cilj bio spasiti planet od takvih sudara.

Primjerice, atomska bomba koja je uništila Hirošimu 1945. imala je snagu 15 kilotona. Zemlja se neprestano sudara s fragmentima asteroida, kaže zaklada B-612 sa sjedištem u Kaliforniji. Većina njih eksplodira previsoko u atmosferi da bi mogla učiniti veću štetu na tlu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetnje iz svemira OPASNOSTI KOJE NE MOŽEMO IZBJEĆI Šest katastrofa koje bi mogle uništiti život na Zemlji Slika nije dostupna Dobar tek Svježe s poda! Čistačica svu prljavštinu istresla kupcima na povrće

Najveći udar u ovom tisućljeću dogodio se 2013. u Čeljabinsku.

VIDEO Eksplozije od 1 do 600 kilotona TNT-a čiji je izvor - IZVANZEMALJSKI

"Dok se većina asteroida s potencijalom da unište čitavu Zemlju ili kontinent uoči, manje od 10.000 od ukupno milijun asteroida s potencijalom da unište veći grad uočeno je pomoću postojećih svemirskih ili zemljanih opservatorija", kazao je američki astronaut Ed Lu, direktor Zaklade B-612. "Budući da ne znamo gdje ni kada će doći do sljedećeg velikog udara koji bi mogao uništiti neki grad, jedino što trenutno možemo učiniti da spriječimo katastrofu je imati puku sreću", dodao je.

Kako bi se to promijenilo, B-612 planira poslati u svemir infracrveni svemirski teleskop za rano uzbunjivanje koji bi mogao otkriti oko 500.000 asteroida koji prolaze blizu zemlje te identificirati njihov put tijekom šest i pol godina koliko bi radio.

Lansiranje teleskopa na raketi Falcon 9 planirano je za 2018. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene