Obavijesti Video Pretražite Navigacija
26 komada

VIDEO Eksplozije od 1 do 600 kilotona TNT-a čiji je izvor - IZVANZEMALJSKI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko asteroida snage atomske bombe godišnje padne eksplodira u zemljinoj atmosferi ili padne na površinu Zemlje? prema najnovijim podavima UN-ovog tijela za nadzor nuklearnog naoružanja, dva godišnje.

U periodu između 2000. i 2013. godine 26 asteroida snage najmanje jedne kilotone TNT-a ili eksplodiralo u Zemljinoj atmosferi, ili palo na površinu Zemlje. To je 10 puta više od očekivanja prema postojećim modelima frekvencije udara asteroida, prenosi New Scientist.

Pročitajte i ovo Dan planeta Zemlje - 2 RUŠIMO REKORDE Zemlja nema razloga za slavlje: Proteklih osam godina najtoplije je otkad postoje mjerenja Slika nije dostupna 11 VAŽNIH STVARI Najstrašniji napad koji je čovječanstvo dosad doživjelo: "Sjećam se beživotnih tijela djece... Izgledala su poput crnih stijena"

Eksplozije tih asteroida djelomično je zabilježila i mreža "Comprehensive Nuclear Test Ban Detection Network", koja kao što sugerira i ime prevedeno s engleskog, služi otkrivanju nuklearnih zabranjenih detonacija, odnosno tajnom testiranju nuklearnog oružja.

ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili'

Fundacija B612 te je podatke pretvorila u vizualizaciju koju možete pogledati u priloženom videu. Ista organizacija financira i i prvi privatno financiran teleskop za lov na asteroide.

Animacija je objavljena na Dan planeta Zemlje.

Valja napomenuti kako je velika većina tih asteroida zapravo eksplodirala visoko u Zemljinoj atmosferi te da na temelju tih novih podataka nije razlučivo je li povećan i rizik po čovječanstvo od udara asteroida, obzirom da su šanse da nas neki apokaliptični asteroid pogodi izrazito male i dalje.

Koja od svih 26 eksplozija u navedenom razdoblju je najveća, sigurno se pitate? Ne treba puno pogađati, jer odgovor je prošlogodišnja eksplozija asteroida iznad Čeljabinska, koja je bila snage 600 kilotona. Za usporedbu, atomska bomba koja je sravnila Hirošimu 1945. i pobila desetine tisuća Japanaca bila je jačine 15 kilotona.

Pogledajte animaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene