Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Horor u Tanzaniji

Ubijali albino Afrikanace zbog magije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog njihove mliječno bijele kože, svijetle kose i blijedih očiju lokalno stanovništvo ih naziva 'živim duhovima'.

No, krhki albino crnci iz Tanzanije u istočnoj Africi, imaju ipak malo više briga od uvreda. Naime, kroz povijest ih se hvatalo i ubijalo zbog dijelova tijela koji su se zatim koristili u obredima crne magije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Tako je u području Mwanga, u blizini planine Kilimanjaro, majka djevojčicu obukla u crno i samu ostavila u kolibi. Grupa muškaraca koja je zatim došla, djevojčici je odsjekla noge, prerezala grlo te pila njenu krv.

U drugom slučaju, muškarac je pokušao preći u drugu državu s glavom albino djeteta u torbi. Rekao je kako mu je jedan poslovni čovjek obećao veliku svotu novaca za trofej, ovisno o težini glave.

I to su samo neke priče iz noće more koja prati albino Afrikance, a broj ubijenih u Tanzaniji posljednjih godinu dana narastao je na 35.

Osim što se bore s velikim predrasudama, imaju problema s nalaženjem poslova, a djeca im trebaju zaštitu tjelohranitelja na putu do škole.

Čak ni leševi nisu sigurni. Na grobove albino crnaca postavljaju se teške stijene kako bi se tijelo osiguralo od krađe.

Stoga nije ni čudo da je toliko mnogo tanzanijskih albino crnaca prebjeglo na otok Ukewere, gdje su predrasude gotovo zanemarive.

'Život na otoku je mnogo bolji. Ljudi ovdje ne vjeruju u tu sotonsku kampanju', kaže jedan od mještana.

Oko 20 tisuća osoba u svijetu pati od albinizma, no u Africi je ta stopa mnogo veća, te se kreće oko 5000. Otok Ukewere ima najveću koncentraciju albino djece na svijetu.

Legenda kaže da minerali u ribi koju jede stanovništvo uzrokuje albinizam.

Zbog svega toga osnovano je 'Albino društvo Tanzanije'. Predsjednik društva Zihada Msembo kaže: 'Naš najveći strah je kako preživjati. Uredno se može dogoditi da navečer legnemo i ujutro se više ne probudimo.'

Al-Shaymaa Kwegyir, prva albino saborska zastupnica u Tanzaniji, čvrsto je odlučila zaustaviti krvavu kampanju protiv albino Afrikanaca.

Zadovoljna je zbog 170 uhićenja povezanih s ubojstvima, no još uvijek nitko nije osuđen, te zahtjeva veći angažman od tanzanijske vlade i predsjednika.

'U listopadu smo imali demonstracije kako bi osvijestili ljude o našem položaju. Mnogi su bili hrabri i podržali nas', dodaje Kwegyir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene