Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjelohranitelj postavio bombu

Težak udar na režim usred Damaska: Ubijen ministar obrane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska državna televizija objavila je da je u eksploziji u zgradi nacionalne sigurnosti u Damasku ubijen ministar obrane i njegov zamijenik, a ministar unutarnjih poslova teže je ozlijeđen. Odgovornost su preuzele dvije pobunjeničke skupine.

Ministar obrane Dawood Rajiha poginuo je u napadu, dok je ministar unutarnjih poslova u kritičnom stanju. Poginuo je i zamjenik ministra obrane koji je ujedno i šurjak predsjednika Bashira al Assada - Assef Shawkat.

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

'Teroristički napad kojem je meta bila zgrada nacionalne sigurnosti dogodio se tijekom sastanka ministara i velikog broja visokih dužnosnika sigurnosnih agencija', objavila je sirijska televizija, prenosi Jersualem Post.

>> Vodi se borba za Damask

Odgovornost za napad preuzele su dvije sirijske pobunjeničke skupine. Jedna od njih je Liwa al-Islam,  čije ime znači Brigade islama. U izjavi na svojoj Facebook stranici objavili su kako su 'ciljali ćeliju zvanu krizna kontrolna soba u prijestolnici Damasku'.

'S radošću obaviještavamo narod Sirije, a posebice stanovnike prijestolnice da je Ured za nacionalnu sigurnost, koji uključuje takozvanu ćeliju za krizna stanja, brigada Sajed al-Šuhada Liwa al-Islama napala eksplozivnom napravom', kaže se u izjavi i dodaje da je 'ubijeno nekoliko stupova režima'.

Slobodna sirijska armija također je preuzela odgovornost za napad, po glasnogovorniku Kasimu Sadedineu. 'To je vulkan o kojemu smo govorili, tek smo počeli', rekao je.

Izvor iz službi sigurnosti u Siriji agenciji Reuters je rekao da je tjelesni čuvar predsjednikovog užeg kruga suradnika detonirao eksploziv na sastanku ministara i glavnih sigurnosnih i vojnih dužnosnika predsjednika Asada.

Glasnogovornik Brigada islama potvrdio je tu tvrdnju telefonom, ali je zanijekao da je riječ o samoubilačkom napadu. 'Naš je čovjek uspio postaviti improviziranu eksplozivnu napravu u zgradu prije sastanka. Planiramo ovo više od mjesec dana', rekao je glasnogovornik.

Vrhunac je to 16-mjesečne sirijske krize i dolazi nekoliko dana nakon što je nasilje zahvatilo Damask, prijestolnicu sirijskog predsjedniku Bashar al-Assada.

Svi ranjenici prebačeni su u bolnicu Al-Šami u glavnome gradu. Jedan je sigurnosni izvor za Reuters kazao da je bombaš samoubojica radio kao tjelohranitelj visokih dužnosnika režima predsjednika Bašara al-Asada.

Napad je počinjen unatoč tome što je zgrada iznimno dobro zaštićena i nalazi se u četvrti Rada u samome središtu glavnoga grada. Na čelu službe nacionalne sigurnosti je 71-godišnji general Hik Ham Iktiar, čija sudbina nije poznata. On je ključna osoba represije koju provodi sirijski režim protiv pobune, a koja je u Siriji počela u ožujku 2011. Njegovo je ime od 23. svibnja 2011. na EU-ovu popisu sankcioniranih osoba.

Napad se dogodio u trenutku dok na perifernim dijelovima grada bjesne sukobi snaga sigurnosti i pobunjenika.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene