Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Internet mu došao glave

Ubijen jedan od najtraženijih terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtraženiji osumnjičenik za teroristički napad na Baliju 2002. ubijen je u internet-kiosku na jugu Indonezije.

Dulmatin, zvan Joko Pitono (ali i Umar Patek, Umar Kecil, Umar (Arab), Pa'tek, Pak Taek, Abu Syekh, i Zacky) ubijen je prošli tjedan u raciji koju je proveo policijski odred za borbu protiv terorizma u gradu Pamulang, na jugu Indonezije.
Dulmatin je bio jedan od glavnih osumnjičenih za bombaški napad na Baliju, u kojem je poginulo više od 200 ljudi, uglavnom stranih turista.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

'Ubijen je niti pet minuta nakon što se spojio na internet', rekao je jedan policijski izvor. Zapovjednik protuterorističke postrojbe nije želio potvrditi da se radi o Dulmatinu, ali je rekao da je u pitanju 'veliko ime'.

Policijski izvori tvrde da je Dulmatin oružjem snabdijevao skupinu terorista, koja je navodno pripremala napad na namjesništvo u gradu Aceh Besar, te dodaju da su ih do Dulmatina doveli teroristi koje su nedavno uhitili.

Dulmatin je bio treći najtraženiji bjegunac osumnjičen za napad na Baliju. Dvojicu najodgovornijih, dr. Azharija bin Husina i Noordina M. Topa je malezijska policija ubila 2005. godine, odnosno 2009.

Racija je provedena niti dva tjedna uoči posjeta američkog predsjednika Barracka Obame, čija je administracija objavila kako će osloboditi sredstva u iznosu od 10 milijuna dolara, na koliko je bila ucijenjena Dulmatinova glava

Dulmatin je bio istaknuti član ogranka al-Kaide na jugoistoku Azije, poznate pod nazivom Jemaah Islamiyah, kojeg su pod optužbom terorizma tražile Sjedinjene Države, Australija i Indonezija.

Vjeruje se da je u napadu 2002. služio kao terenski koordinator. Rođen je 1970. godine, a u rujnu 2006. je objavljeno da je ubijen na Filipinima, no pokazalo se da te vijesti nisu bile točne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene