Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki dužnosnici

UAE se povukao iz zračnih napada na IS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni Arapski Emirati povukli su se iz zračnih napada na položaje IS-a koji se provode u sklopu međunarodne koalicijske kampanje pod vodstvom SAD-a, objavili su u srijedu američki dužnosnici.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, su kazali da su Emirati suspendirali sudjelovanje u zračnim napadima nakon što je u prosincu oboren jordanski zrakoplov iznad Sirije, a pilot zrakoplova zatočen i ubijen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

"Mogu potvrditi da su Ujedinjeni Arapski Emirati suspendirali zračne napade nedugo nakon što je srušen jordanski zrakoplov nad Sirijom, no UAE i dalje ostaje važan i koristan partner koji pridonosi naporima koalicije", rekao je dužnosnik.

SAD je izvijestio da koalicijske snage čini više od 60 zemalja čiji su predstavnici zaduženi za razne zadaće, među kojima su vojni napadi, ali i humanitarna pomoć, promidžba i nastojanja da se spriječi financiranje IS-a.

Zastava ISIL-a zavijorila se nedaleko hrvatske granice

Uz SAD su u zračnim napadima na položaje IS-a u Siriji sudjelovali ili su ih podupirali Saudijska Arabija, Katar, Jordan i Bahrein, a u napadima na IS u Iraku na isti su način sudjelovali Australija, Velika Britanija, Kanada i Francuska.

Američka vlada nije priznala da se UAE povukao iz sudjelovanja u zračnim napadima. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je na redovitoj konferenciji za novinare u srijedu izjavila: "Ne namjeravamo potvrditi izvještaje o drugim zemljama i njihovim vojnim aktivnostima." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene