Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor većine sindikata i vlade

U Sloveniji kreće progresivno smanjenje plaća u javnom sektoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati javnog sektora u Sloveniji parafirali su, zajedno s tamošnjim ministrom unutarnjih poslova i javne uprave Gregorom Virantom, sporazum prema kojemu će doći do progresivnog smanjenja plaća zaposlenika.

Bruto plaće zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji smanjit će se od 1. srpnja ove godine selektivno, od 0,5 do do 4,86 posto ovisno o visini plaće, odnosno platnog razreda. Predviđa to dogovor o mjerama štednje za ovu i iduću godinu koji su u utorak parafirali sindikati javnog sektora i ministar unutarnjih poslova i javne uprave Gregor Virant.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji

Riječ je o kompromisnom rješenju do kojega se došlo nakon višetjednih pregovora, a umjesto smanjivanja mase za plaće javnog sektora u ovoj godini od 158 milijuna eura osigurava uštede od 109 milijuna.

>> Drama u Sloveniji: Raste PDV, stižu novi porezi, kreće rasprodaja državnih tvrtki!

Dogovor bi trebao biti potpisan i stupiti na snagu nakon što ga ovog i idućeg tjedna potvrde vlada i sindikati izjašnjavanjem članstva. Predstavnici liječničkog sindikata, sindikata profesionalnih vatrogasaca i policijskog sindikata najavili su da ga neće potpisati.

Dogovor predviđa progresivno smanjivanje plaća prema platnim razredima. Tako bi npr. policajac u najnižem platnom razredu mjesečno dobivao 5,5 eura manje u bruto iznosu, liječnik-specijalist skoro 90 eura manje, dok bi se bruto plaća za najviša dužnosnička mjesta kao što su mjesto predsjednika vlade i države smanjila za više od 250 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene