Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna tragedija

U potresu u Italiji 250 mrtvih, 365 ozlijeđenih: 'Još smo u šoku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija se u četvrtak pitala o razlozima velikog broja poginulih, 250 ljudi, dan nakon smrtonosnog potresa koji je u ruševine pretvorio nekoliko sela u središtu zemlje.

Civilna zaštita je u četvrtak predvečer objavila zadnje izvješće o toj katastrofi: 250 mrtvih i 365 ozlijeđenih primljenih u bolnicu.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Pozzuoli Život na vulkanu Tisuće potresa trese regiju u susjedstvu: ''Sve što možemo je vrlo pozorno pratiti što se događa''

Stotine preživjelih u četvrtak su i dalje očekivali povratak kući u najpogođenija sela, a većina ih je tražila trajnije rješenje nakon prve noći provedene pod vedrim nebom, u šatoru civilne zaštite ili u svom automobilu.

"Još smo u šoku. Noćas smo spavali u automobilu, iako je uz sva ta podrhtavanja tla bilo teško zaspati", rekao je za AFP Mario, otac dvojice dječaka.

Deseci manjih potresa osjetili su se u četvrtak tijekom noći i ujutro, a jači potres koji se osjetio oko 14.30 sati potaknuo je strah za preživjele i zabrinutost spasilaca koji su u Amatriceu morali prekinuti potragu kada se pokraj njih srušio dio zida.

Tisuće volontera i profesionalaca u četvrtak su ispod ruševina i dalje tragali za najmanjim znakovima života.

"Još se nadamo da ćemo pronaći preživjele, sve svoje snage smo usmjerili na to", rekao je za AFP Luigi D'Angelo, mjesni čelnik civilne zaštite. Zadnji preživjeli nakon potresa u Aquili 2009. spašen je 72 sata nakon katastrofe, istaknuo je vatrogasni čelnik.

Više od 24 sati nakon tragedije, postavljaju se pitanja o razlozima tolikog broja poginulih na području koje je razmjerno slabo naseljeno i na kojemu su isključivo sela.

Talijanski premijer Matteo Renzi rekao je, odgovarajući na pitanje u vezi s tim, da velik broj talijanskih sela i gradića ima povijesnu jezgru staru više stotina godina koja je "veoma lijepa, ali predstavlja puno veći rizik".

Pristupilo se i prvoj procjeni štete na spomeničkoj i kulturnoj baštini. Oko 293 zgrade kulturne vrijednosti su oštećene ili uništene, rekao je u četvrtak poslijepodne ministar kulture Dario Franceschini.

Na sjednici vlade planiranoj tijekom večeri treba se odlučiti o uvođenju izvanrednog stanja na stradalom području i objaviti prvi paket mjera.

"Ozbiljan, neprekidan i dugotrajan posao očekuje nas u idućim mjesecima", najavio je u srijedu Mateo Renzi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene